Dostupni linkovi

Troje državljana Kine hospitalizirano u Sarajevu


Press konferencija na Kliničkom centru u Sarajevu
Press konferencija na Kliničkom centru u Sarajevu

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Sarajevo izjavila je da su na Klinički centar u utorak dovezena tri pacijenta, koji su kineski turisti.

„Turisti koji su došli su sa simptomima prehlade, nema dramatične slike. Smješteni su bili u hotelu u sarajevskom naselju u Dobrinji. Ne dolaze iz regije koja je epicentar korona virusa. Uzeti im uzorci i mislim da ćemo do večeras imati podatke o svemu“, kazala je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Izetbegović je rekla i kako nema dramatične situacije, ali i izrazila zabrinutost zbog podataka o grupi djece koja se se vratila sa ekskurzije iz Milana.

„Ne znamo čemu su bili izloženi, navodno imaju povišenu temperaturu.Vrlo čudno je da su djeca upućena van zemlje na ekskurziju, jer smo mi obustavili sva službena putovanja i kongresna dešavanja“, kazala je Izetbegović.

Direktorica sarajevskog Kliničkog centra rekla je i da je osposobljen izolatorij za slučajeve korona virusa u Klinici za plućne bolesti.

Prethodno je Sabahudin Dino Bakal, direktor Osnovne škole „Grbavica II“ iz Sarajeva, koji su protekle sedmice boravili u Milanu, potvrdio za RSE da su djeca dobro i nemaju simptome korona virusa.

Djeca su bila u posjeti Milanu i u Sarajevo su se vratila 23. februara.

U ponedjeljak, 24. februara, po preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, vraćeni su sa nastave i u kućnoj izolaciji će biti do daljnjeg, odnosno narednih 14 dana, kako stoji u preporukama Kriznog štaba.

XS
SM
MD
LG