Dostupni linkovi

Direktor škole u Sarajevu: Djeca bez simptoma korona virusa


Obavještenje o zatvaranju milanske katedrale zbog korona virusa
Obavještenje o zatvaranju milanske katedrale zbog korona virusa

Učenici Osnovne škole „Grbavica II“ iz Sarajeva, koji su protekle sedmice boravili u Milanu, su dobro i nemaju simptome korona virusa, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa direktor ove škole Sabahudin Dino Bakal.

Djeca su bila u posjeti Milanu i u Sarajevo su se vratila 23. februara.

U ponedjeljak, 24. februara, po preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, vraćeni su sa nastave i u kućnoj izolaciji će biti do daljnjeg, odnosno narednih 14 dana, kako stoji u preporukama Kriznog štaba.

Direktor škole Sabahudin Dino Bakal kaže kako je u stalnom kontaktu sa roditeljima i da su djeca dobrog zdravstvenog stanja i bez ikakvih simptoma bolesti.

"Djeca bi trebala biti u izolaciji kući oko 14 dana, međutim, ne vidim potrebu za tim jer u Italiji su djeca također pregledana i odmah su se vratila u škole. Ali, vidjet ćemo kako će biti", kaže Bakal.

U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim korona virusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim korona virusom izdao je preporuku osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno iz pokrajina Lombardija i Veneto, da se jave dežurnom epidemiologu, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.

XS
SM
MD
LG