Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija za unapređenje saradnje s Velikom Britanijom posle Bregzita


Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas na sastanku u Londonu s britanskim ministrom odbrane Benom Volasom "zaključila da je Srbija opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom u svim oblastima nakon izlaska te države iz Evropske unije", piše u saopštenju objavljenom u Beogradu.

Brnabić je u tom razgovoru istakla da je "Srbija opredeljena za jačanje sveukupnih odnosa, posebno političkog dijaloga na najvišem nivou" i rekla: "Očekujemo da premijer Boris Džonson poseti Srbiju ove godine".

Brnabić i ministar odbrane Volas saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane veoma razvijena, pre svega vojnoobrazovna i vojnomedicinska.

Pošto se na sastanku razgovaralo i o jačanju privredne saradnje, Vlada Srbije u saopštenju navodi da je Velika Britanija na drugom mestu uvoznika usluga iz Srbije pošto je za 11 meseci prošle godine izvoz usluga iz Srbije u Veliku Britaniju iznosio 552 miliona evra, a uvoz 274 miliona, prenosi Beta.

Izvoz usluga informacionih i komunikacionih tehnologija iz Srbije u Veliku Britaniju za 11 meseci 2019. godine imao je vrednost 139 miliona evra, a uvoz 54 miliona.

Poslednjih godina beleži se i rast spoljnotrgovinske razmene, dodala je Vlada Srbije, ne iznoseći podatke i o tome.

XS
SM
MD
LG