Dostupni linkovi

Šišić: Priznati titulu Željezničaru kao i Hajduku i Zvezdi


Stadion Grbavica FK Željezničara u Sarajevu, BiH
Stadion Grbavica FK Željezničara u Sarajevu, BiH

Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva je 1946. godine osvojio republičku titulu Bosne i Hercegovine, čime je stekao pravo nastupa u saveznoj ligi nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Iz ovog kluba su još 2018. godine poslali zahtjev Fudbalskom savezu BiH da im se ta titula prizna kao državna titula, ali na odgovor još čekaju.

Samir Šišić, dugogodišnji sportski novinar i urednik sportske rubrike u Faktoru, u razgovoru za Zašto? Radija Slobodna Evropa podsjeća da je Hrvatski nogometni savez priznao titulu republičkog prvaka iz 1946. Hajduku, kao i da je Fudbalski savez Srbije priznao titulu Crvenoj Zvezdi, te da očekuje isti rezultat i kad je u pitanju Željezničar.

"U tom poslijeratnom periodu, 1946. godine igrala su se republička prvenstva. Željezničar je te 1946. bio prvak nakon što je razigravao sa podsavezima – sa banjalučkim, mostarskim. Dobio je Borca i Veleža u tom doigravanju, osvojio titulu i samim tim stekao je pravo nastupa u 1. saveznoj ligi tadašnje Jugoslavije koja se igrala u sezoni 1946/47", kazao je Šišić.

Zašto ta titula danas nije priznata Željezničaru, Šišić kaže da je pitanje za ljude u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH i Komisiji za propise koja bi se trebala očitovati i donijeti konačnu odluku.

"Pretpostavljam da je u posljednjem periodu bilo mnogo nekih drugih problema kojim su se bavili ljudi u Savezu pa nisu stigli da reaguju i obrade zahtjev Željezničara, ali vjerujem da će u skorije vrijeme biti riješeno i to čisto tehničko pitanje", dodao je Šišić.

Navijači Željezničara su sredinom februara 2020. ispred zgrade Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH istaknuli transparent "Prvak BiH 1946", čime su prenijeli krovnoj kući bh. fudbala svoja očekivanja.

FK Željezničar osvojio je sedam titula prvaka - jednu u periodu bivše Jugoslavije te šest u BiH. Odlukom o priznavanju titule iz 1946. ta brojka bi se popela na osam.

XS
SM
MD
LG