Dostupni linkovi

Stojiljković: Tek svaki četvrti u Srbiji se zapošljava za stalno


Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković
Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković izjavio je danas da se u Srbiji svaki četvrti zapošljava na neodređeno vreme, dok su ostali u volonterskom ili ugovornom odnosu koji ne osigurava status, prava i sigurnost radnika.

Stojiljković je novinarima u Kragujevcu rekao da je osnovni problem svih sindikata, pa i Nezavisnosti, da pruže radno-pravnu, socijalnu, političku zaštitu svim radno angažovanim, a ne samo zaposlenima.

Podsetio je da su mnogi u prekarnom položaju, angažovani su u sivoj zoni, ali i oni koji rade ne znači da su obezbedili pristojnu egzistenciju.

Prema rečima Stojiljkovića, u fokusu pažnje sindikata je i problem dostojanstvenog rada, a to je, kako je naveo, rad koji je plaćen na vreme, pristojno i rad koji je osiguran, pokriven ugovorima i bezbedan.

"Često imamo i mobingovanje i stav da treba samo da ćutiš i da budeš zadovoljan što primaš kakvu takvu platu", kazao je Stojiljković.

Stojiljković je naveo da su masovni slučajevi u Srbiji da kada sindikati jedinstvenije uđu u štrajk stvar se završi tako što se formira neki prodržavni ili direktorski sindikat.

Naveo je i da u tim slučajevima izađu i visoki državni funkcioneri sa pričom da je štrajk politički instruiran, a da nemaju nijedan dokaz za to.

S druge strane, Stojiljković smatra da i sindikati gube poverenje zato što se ne vidi dovoljno njihov uspeh i jedinstvo ali pre svega zbog toga što su procenjeni kao organizacija koja je potrebna ali nije naročito "moćna".

Stojiljković je ukazao i na problem diskriminacije po osnovu sindikalne i političke pripadnosti koja je "visoko pozicionirana" u svim istraživanjima diskriminacije u procesu rada i zapošljavanja.

On je rekao da se do kraja ove godine očekuju zakoni o Socijalno-ekonomskom savetu i o štrajku, a Zakon o radu do kraja 2021. godine.

Stojiljković je rekao i da svi oni koji izlaze ili ne uzlaze na izbore moraju da vode računa o svim problemima kojima se bave sindikati.

Zaključio je, međutim, da socijalnih zahteva i politika "nešto nema naročito na političkim agendama".

XS
SM
MD
LG