Dostupni linkovi

Gnevna gesta ruskog penzionera sa rolnama toalet papira


Sergej Andrunevič (desno) je penzionisani potpukovnik ruske Federalne službe bezbednosti
Sergej Andrunevič (desno) je penzionisani potpukovnik ruske Federalne službe bezbednosti

U sovjetska vremena rolna toalet papira mogla je biti poklon budući da je povremeno bilo teško da se kupi. Ali to je bilo tada, a sada je sada. Kada je penzioner u Kareliji dao rolnu lokalnim poslanicima to ipak nije bio čin pažnje, već izraz gneva, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Parlament u Kareliji, severozapadnom regionu na granici s Finskom, 20. februara je odobrio usklađivanje mesečnog penzijskog davanja za kategoriju ljudi za koje se smatra da su se istakli u godinama svog radnog veka.

Glasanje je usledilo posle presude regionalnog Ustavnog suda u decembru da je time što ta pomoć nije povećana više od 10 godina prekršen ruski ustav. Sud je doneo presudu posle tužbe jedne grupe iz Karelije.

Na osnovu te presude, regionalni poslanici su glasali za povećanje mesečnog penzijskog davanja koje treba da pokriju telefonske i transportne troškove takozvanim veteranima rada za 21 rublju (0,3 evro centa), sa 700 na 721 rublju.

Penzionisani potpukovnik Federalne službe bezbednosti (FSB) Sergej Andrunevič jasno je pokazao svoje nezadovoljstvo, kako on i drugi smatraju, bednim potezom, još kada je zakonski predlog odobren u skupštinskom odboru.

Andrunevič je 11. februara umarširao u zgradu karelijske skupštine u regionalnoj prestonici Petrozavodsku, gde se obratio prisutnima pre nego što je iz kese izvukao rolnu toalet papira i stavio je pred zaprepašćene poslanike.

"Želim da vam zahvalim u ime svih veterana rada", rekao je Andrunevič skupštini. "Bez vaše indeksacije primanja veterana, ne bih mogao da kupim dve rolne toalet papira. Dajem vam ih da ih iskoristite kako ste nameravali".

Incident s toalet papirom dogodio se u vreme kada se voditeljka vesti na televiziji u regionu Kamčatka nekontrolisano smejala dok je iznosila detalje beznačajnog povećanja pomoći vlade neprivilegovanim osobama.

Dok se ruska privreda oporavlja od recesije – izazvane uglavnom padom globalnih cena nafte i sankcijama Zapada zbog aneksije Krima i drugih mešanja u Ukrajini 2014. godine – mnogi Rusi se snalaze s manje novca. Raspoloživi prihodi se smanjuju, dok su lični bankroti u porastu. Istraživanje državne statističke službe Rosstat prošle godine je ustanovilo da trećina ispitanih domaćinstava ne može da si priušti dva para cipela po osobi godišnje.

U mnogim slučajevima problemi su još veći za penzionere, čiji se mesečni prihodi svode na oko 185 evra. Ruski penzioneri često rade posle odlaska u penziju radi dodatnih prihoda, a ruski predsednik Vladimir Putin 2018. je, uprkos raširenim protestima, potpisao zakon koji postepeno podiže prag za odlazak u penziju za pet godina.

Podizanje praga za odlazak u penziju

Andrunevič smatra da je indeksacija penzijskih prihoda koje dobija daleko od pravične s obzirom na realno povećanje troškova u poslednjih 10 godina.

"Ovde (u Petrozavodsku), za poslednjih 11 godine cena karte u javnom prevozu povećana je s četiri na 32 rublje", rekao je 20. februara za ruski servis RSE-a Andrunevič, koji je član Komunističke partije. On je rekao da birokrate nisu toliko škrte kad je reč o njihovim platama.

"Rekao bih takođe da zvaničnici i poslanici u republici (Karelija) nemaju plate indeksirane na 21 rublju. U budžetu uvek ima novca za njih, ali ne i za veterane", rekao je Andrunevič, koji je 70-ih godina bio stacioniran u Petrozavodsku kao pilot pograničnih trupa u oblasti koja je bila potencijalna tačka hladnoratovskog sukoba sa Zapadom.

Andrunevič se ne žali na svoju penziju i kaže da ona zadovoljava njegove potrebe, ali da je bio nagnan na protest indeksacijom na 21 rublju zato što se to svodi na kolektivni šamar lokalnih poslanika svim veteranima rada.

Toalet papir je povremeno bio retkost u Sovjetskom Savezu
Toalet papir je povremeno bio retkost u Sovjetskom Savezu

"Oni veruju da nema ničeg sramotnog u tom iznosu, da se nešto tako može raditi – povećanje isplata za 21 rublju – i da je to u redu. To je problem", rekao je on, dodajući da je njegova odluka da upadne na zasedanje skupštine da preda toalet papir u skladu s njegovim građanskim pravima.

Andrunevič je 2018. bio aktivan na protestima u Kareliji zbog podizanja praga za odlazak u penziju. Njegov istup s toalet papirom je poslednji incident poslednjih nedelja koji ističe mane ruske socijalne zaštite.

Ranije ovog meseca, voditeljka na državnoj televiziji je postala senzacije na društvenim medijima pošto je prasnula u smeh dok je pokušavala da obavesti gledaoce o povećanju vladinih subvencija za određene grupe.

Aleksandra Novikova s Vesti Kamčatke nije mogla da se obuzda dok je čitala izveštaj o povećanju pomoći osobama s invaliditetom, ratnim veteranima, žrtvama izlaganja radijaciji i drugima, s rastom kojim bi jedna kategorija socijalnog izdavanja bila 1.500 rublji (22 evra) – od čega se 900 može iskoristiti na lekove, 137 za banje i ostatak (363 rublje ili 5,26 evra) za "međunarodni" prevoz do tih lečilišta.

U prvoj polovini 2019. Svetska banka je ustanovila da je realni raspoloživi prihod u Rusiji pao za 1,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje javnog mnjenje nezavisne agencije Levada centar pokazalo je da 65 odsto ruskih domaćinstava nema nikakvu ušteđevinu.

Državna statistika takođe pokazuje povećanje ukupnog siromaštvo od početka 2018. godine, rastom na 14,3 odsto stanovništva koje živi ispod granice siromaštva ili oko 20,9 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG