Dostupni linkovi

Obaveštajna služba: Australija izložena neviđenom stranom mešanju


Australija je izložena “neviđenoj” pretnji od strane špijunaže i mešanja, izjavio je direktor Nacionalne organizacije za obaveštajne poslove (ASIO) Majk Bardžz (Mike Burgess).

U retkom obraćanju javnosti, on je istakao da mnoge države nastoje da utiču na poslanike, vladine zvaničnike, zaposlene u medijima, poslovne lidere i intelektualce u Australiji.

“Nivo pretnje od strane špijunaže i mešanja sa kojima se sada suočavamo je neviđen. Trenutno je viši nego na vrhuncu Hladnog rata,” upozorio je Bardžz u obraćanju u Kanberi.

On nije precizirao koje zemlje nastoje da se mešaju u unutrašnja pitanja Australije, ali je Rojters objavio u septembru da su obaveštajne agencije zaključile da je Kina odgovorna za sajber napad na australijski parlament i tri ključne političke partije.

Zvanični Peking je negirao umešanost u ovaj incident koji se desio nekoliko meseci uoči izbora u maju 2018.

Australijske vlasti su odlučile da ne obelodane imena napadača da bi zaštitila svoje trgovinske odnose sa Kinom, kazao je jedan izvor za Rojters.

Australija plasira u Kinu trećinu svog izvoza, uključujući ugalj i ostale rude, zatim poljoprivredne proizvode što čini Peking najvećim trgovinskim partnerom Kanbere.

Istovremeno, više od milion kineskih turista poseti godišnje Australiju, a i mnogi studenti uče na tamošnjim univerzitetima.

ASIO je otkrio slučajeve stranih špijuna koji su putovali u Australiju kako bi uspostavili “sofisticiranu infrastrukture za hakiranje” sa ciljem napada na kompjutere sa osetljivim i poverljivim informacijama, kazao je Bardžz.

Njegov govor je usledio nekoliko meseci nakon što su se vodeći australijski univerziteti saglasili da objave liste stranih istraživačkih partnera, zatim finansijskog poslovanja sa drugim zemljama i podele sajber obaveštajne podatke sa domaćim agencijama za bezbednost u cilju spečavanja inostranog mešanja.

Australija, blizak saveznik SAD i aktivni učesnik kampanje protiv “Islamske države” u Siriji i Iraku, u pripravnosti je zbog napada domaćih militanata. Reč je pre svega o ekstremistima koji se vraćaju sa ratišta na Bliskom istoku ili njihovim pristalicama.

Bardžz je upozorio i na pretnju od rastućeg desničarskog ekstremizma, navodeći masakre u dve džamije u Kristčerču u martu 2018. u susednom Novom Zelandu, koji je počinio ekstremista rođen u Australiji.

Novi Zeland: U napadu na džamije desetine ubijenih i ranjenih

“U predgrađima po Australiji, male ćelije se redovno sreću, salutirajući nacističkim zastavama, pregledajući oružje, obučavaju za borbu i dele svoju ideologiju mržnje,” dodao je Bardžz.


XS
SM
MD
LG