Dostupni linkovi

CDU na proleće o naslednici Angele Merkel


Nemačka konzervativna partija, u krizi dan posle neuspeha na lokalnim izborima u Hamburgu, danas je odlučila da će krajem aprila ili početkom maja birati svog novog predsednika, kandidata koji će zameniti Angelu Merkel.

Na kraju nedelju dana konsultacija vođa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u ostavci Anegret Kramp-Karenbauer je izrazila želju da njen naslednik bude izabran na vanrednom kongresu stranke krajem aprila ili početkom maja, rekli su za Frans pres izvori bliski sranci.

Zahvaćena krizom, konzervativna stranka Angele Merkel pretrpela je izborni pad u Hamburgu u nedelju, gde su socijaldemokrate zadržale svoje uporište uprkos spektakularnom pritisku Zelenih.

CDU koja traga za novim vođom i koherentnom političkom linijom otkako je kancelarkina kandidatkinja za njenu naslednicu odustala sredinom februara, po procenama koje su objavili javni kanali ARD i ZDF, pala je na treće mesto u regionalnom parlamentu, s nešto više od 11 odsto glasova, dok je na prethodnim izborima 2015. godine imala 15,9 odsto.

Rukovodstvo CDU sastalo se danas u Berlinu posle velikog poraza na regionalnim izborima u Hamburgu. Na tim izborima održanim u nedelju CDU je pao na treće mesto sa 11,2 odsto glasova, što je jedno od najgorih rezultata podle rata, iza socijal-demokrata (SPD) sa 39 odsto i Zelenih koji su ojačali sa 12,3 odsto na 24,2.

Partija je bila vidno "kažnjena" posle internih previranja, nedeljama bez rukovodstva i podeljena oko svoje političke linije, posebno u odnosu na ekstremne stranke kako na desnici, tako i na levici.

XS
SM
MD
LG