Dostupni linkovi

Aerodromi na Kanarskim ostrvima otvoreni posle peščane oluje


Avion na pisti tokom peščane oluje, Gran Kanaria
Avion na pisti tokom peščane oluje, Gran Kanaria

Svi aerodromi na španskim Kanarskim ostrvima otvoreni su 24. februara posle peščane oluje koja je pogodila taj region, saopštilo je ministarstvo saobraćaja.

"Poboljšanje meteorološke situacije tokom noći dozvolilo je da se ponovo uspostavi vazdušni saobraćaj na svim aerodromima na Kanarskim ostrvima", navodi se u saopštenju Ministarstva preko Tvitera.

Prema španskoj upravi za kontrolu vazdušnog saobraćaja ponovno otvaranje osam aerodroma omogućeno je zbog poboljšanja uslova.

Aerodromi su ponovo otvoreni iako jaki vetrovi i dalje donose pesak i prašinu sa Sahare, a regionalne vlasti su saopštile da je najgore prošlo.

Zbog peščane oluje tokom vikenda otkazani su, odloženi ili preusmereni svi letovi od i do Kanarskih ostrva. Razlog za to je slaba vidljivost, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Jaki vetrovi doneli su gusti oblak peska iz Sahare koja se nalazi oko 500 kilometara preko Atlantskog okeana.

Španski ministar saobraćaja Hose Luis Abalos (Jose) rekao je 23. februara da se stručnjaci iz tog sektora ne sećaju tako nepovoljnih vremenskih prilika za vazdušni saobraćaj na Kanarskim ostrvima. On je zahvalio susednim zemljama na njihovoj "solidarnosti".

Snažni vetrovi su takođe otežali posao vatrogascima koji su se borili protiv požara koji je izbio 22. februara blizu sela Tasartea na jugoistoku ostrva Gran kanarija gde je izgorelo oko 300 hektara.

Kanarska ostrva, koja uključuju Tenerife, Fuerteventura, Gran Kanariju, Lanzarote i La Palmu, popularna su kod evropskih turista koji su u potrazi za suncem u toku zime.

XS
SM
MD
LG