Dostupni linkovi

Usvojen Zakon o Memorijalnom centru 'Staro sajmište'


Centralna kula Starog sajmišta u Beogradu
Centralna kula Starog sajmišta u Beogradu

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas, 24. februara, sa 159 glasova za, Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište" radi, kako je navedno u predlogu, ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama holokausta, genocida, okupatorskog terora i zločina.

Kako je ranije u ime predlagača objasnio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, zakonom o Memorijalnom centru "Staro sajmište" osniva se ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske dogadjaje koji su se desili na prostoru današnjeg starog sajmišta, odnosno na prostoru nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor Zemun".

On je u Skupštini objasnio da će Memorijalni centar "Staro sajmište" izmedju ostalog obavljati poslove prikupljanja, sredjivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja,istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Ovim zakonom osniva se republička ustanova kulture koja će biti posvećena sećanju na žrtve Jevrejskog logora Zemun, Prihvatnog logora Zemun i Jevrejskog prolaznog logora Beograd – Topovske šupe.

Upravni odbor Memorijalnog centra trebalo bi da ima ima sedam članova, koje imenuje i razrešava Vlada, i to dva člana – koje predlaže Savez jevrejskih opština Srbije; jednog člana koji se bira na predlog Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine; dva člana – na predlog organa državne uprave nadležnog za poslove kulture i dva člana iz reda zaposlenih u Memorijalnom centru koje predlaže direktor centra.

Predloženo je da mandat direktora “Sajmišta” traje pet godina, a njegovo imenovanje sprovodi se u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast kulture.

Logor Staro Sajmište: Mesto biznisa ili sećanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

XS
SM
MD
LG