Dostupni linkovi

Malezijski premijer Mahathir podneo ostavku


Mahathir Mohamad
Mahathir Mohamad

Premijer Malezije Mahathir Mohamed podneo je 24. februara ostavku kralju, saopšteno je iz njegove kancelarije neposredno pošto su njegovi politički saveznici pokušali da sruše vladu.

Devedesetčetvorogodišnji Mahathir, najstariji premijer na svetu, poslao je pismo ostavke, navedeno je iz njegove kancelarije, prenosi Frans pres.

Ostavka je usledila u jeku glasina da bi mogao da formira novu koaliciju bez svog ranije određenog naslednika Anvara Ibrahima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Mahathir je u neočekivanoj pobedi 2018. uspeo da smeni tadašnjeg premijera Nadžiba Razaka koji je bio povezan sa velikim skandalom oko državnog fonda.

Nije jasno ko će biti sledeći premijer ili da li će biti organizovani novi izbori.

Mahathirova ostavka usledila je posle perioda intenzivnog političkog manevrisanja, rekao je dopisnik Bi-Bi-Sija.

Mahathir je bio dominantan u politici Malezije decenijama, prethodno je bio premijer od 1981. do 2003, bio je iz stranke Barisan Nasional (BN) koja je dugo bila na vlasti u zemlji.

Anvar Ibrahim je bio Mahathirov zamenik ali su se odnosi pokvarili kada je Anvar otpušten 1998. u sporu oko vođstva. Kasnije je uhapšen zbog optužbi o korupciji, za koje se govorilo da su politički motivisani.

Međutim, 2018. Mahtahir je šokirao zemlju kada je najavio da se udružuje sa Anvarom i pridružuje se opozicionom savezu Pakatan harapanu.

Mahathir i Anvar su bili glavna dvojica vođa u prvom periodu kada je Mahthir bio premijer ali su se politički razišli pre nego što su se ponovo udružili u politički savez kada je smenjena vlada umešana u korupcionaški skandal na izborima u maju 2018.

Njihov odnos je bio napet, a Mahthir je odbio da odredi datum kada će predati vlast Anvaru uprkos predizbornom dogovoru da će to uraditi.

XS
SM
MD
LG