Dostupni linkovi

Kurti podržao fudbalera Ivića


Ne mogu samo sporazumi rešiti probleme rasizma i mržnje prema drugima: Albin Kurti
Ne mogu samo sporazumi rešiti probleme rasizma i mržnje prema drugima: Albin Kurti

Pustite Iliju (Ivića) da igra slobodno gde god odluči, napisao je u poruci na Tviteru kosovski premijer Aljbin Kurti 22. februara nakon što je mladi fudbaler izložen napadima, a majka mu dobila otkaz, nakon što je odabrao da igra u reprezentaciji Kosova.

"Juče je 17-godišnji mladić iz Gračanice izložen segregaciji, zahvaljujući lokalnim strukturama koje podržava Beograd, jer želi da igra sa Albancima. Ne mogu samo sporazumi rešiti probleme rasizma i mržnje prema drugima.
Neka Ilija slobodno igra gde god odluči", napisao je Kurti.

Ilija Ivić već tri godine igra za prištinski klub Flamurtari. Nakon objave da će igrati za reprezentaciju Kosova ispod 19 godina, njegova majka koja je radila u Kulturno-prosvetnom centru koji se finansira iz budžeta Srbije, dobila je otkaz. Iako su i mediji i Fudbalski savez Kosova javili da se to desilo i njegovom ocu, on je to demantovao u razgovoru za Glas Amerike. Ivićev otac Duško je zaposlen u obrazovanju.

Fudbalski savez Kosova je oštro osudio dešavanja u vezi fudbalera Ivića, i pozvao kosovske i međunarodne institucije, ali i UEFA-u i FIFA-u da snažno reaguje u “sprečavanju takvih diskriminatornih pojava”.

XS
SM
MD
LG