Dostupni linkovi

U Berlinu najviše političkih filmova


Berlinski filmski festival otvoren je projekcijom ostvarenja "Moja Selindžerova godina", van konkurencije, a program će, glavni i propratni, kao i obično, obilježiti politički angažovani filmovi.

Žiriju međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji, po filmskom rejtingu važi za treću po snazi smotru iza Kana i Venecije, predsjedava čuveni britanski glumac Džeremi Ajrons.

Festival traje od 20. februara do 1. marta, a biće prikazano 340 filmova iz svijeta, od kojih je 18 u konkurenciji za "Zlatnog medvjeda".

Kako navode filmski portali, festival u Berlinu zadržao je "politički DNK".

Tako će Hilari Klinton učestvovati u razgovorima nakon dokumentarne serije koja joj je posvećena, a ukrajinski režiser Oleg Sencov, koji je pet godina proveo u zatvoru, dolazi na projekciju svog drugog filma "Nambers", nadahnutog zatvorom.

Premijerno će biti prikazana nova ekranizacija klasičnog literarnog djela "Berlin Aleksanderplac", a u konkurenciji je i novi film Kristijana Pecolda "Undina".

Biće prikazan i švajcarski film "Sestrica" u kojem glume njemačke zvijezde Lars Ajdinger i Nina Hos.

Berlinale važi kao najpolitičkiji od svih velikih festivala. I ove godine preovladavaju filmova koji se bave aktuelnim događajima u svijetu.

Tu je film režisera Ritija Pana o masakru u Kambodži, kao i novi film Iranca Mohameda Rasulfa "Nema zla". Još nije sigurno da li će Rasulf dobiti dozvolu da izađe iz zemlje i dođe u Berlin.

Biće promovisana serija "Klinton", kao i produkcija "Šper ide u Holivud" o nacionalsocijalističkom političaru i arhitekti Albertu Šperu.

Glumac Vilijem Defo predstaviće svoj novi film "Sibir", a na početku festivala očekuje se i Sigurni Viver. Moguće je da u Berlin stigne i Džoni Dep.

U programu "Panorama" je i film Srdana Golubovića "Otac" u kome glavnu ulogu igra hrvatski glumac Goran Bogdan.

Golubović je u Berlinu do sada bio dva puta sa filmovima "Klopka" 2007. i "Krugovi" 2013. godine, a za "Krugove" je dobio i nagradu ekumenskog žirija.

Film "Otac" je koprodukcija šest zemalja: Srbije, Francuske, NJemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, a nakon premijernog prikazivanja u Berlinu, krajem mjeseca otvoriće "Fest" u Beogradu.

XS
SM
MD
LG