Dostupni linkovi

Kurti: Vratićemo sjaj i oživeti Trepču


Kosovski premijer Aljbin Kurti
Kosovski premijer Aljbin Kurti

Trepča je javno dobro koje vlada na čijem sam čelu želi da oživi i vrati stari sjaj, poručuje kosovski premijer Aljbin Kurti povodom obeležavanja trideset prve godišnjice od štrajka rudara Trepče.

Na današnji dan 1989. godine 1.300 rudara Trepče štrajkovalo je osam dana pod zemljom, tražeći zaštitu svojih ustavnih prava.

Ovaj štrajk smatra se početkom pokreta otpora tadašnjoj vlasti u SFRJ.

“Hrabrost rudara podstakla je studente i intelektualce, a zatim Oslobodilačku vojsku Kosova, gde su mnogi rudari postali borci za slobodu i mnogo njih pali za nju”, poručuje Kurti.

Dodaje da se ovaj štrajk pamti kao događaj koji je probudio i objedinio jedan narod oko zaštite nacionalnog, kulturnog identiteta i očuvanja bogatstva Kosova.

"Trideset i jednu godinu kasnije mnoge stvari su se promenile u svetu, ali vrlo malo ovde u Trepči. Radionice su ostale kakve su bile, bez ulaganja ili odgovarajućeg održavanja. Produktivnost je deficitarna i rudari su sve stariji", kaže kosovski premijer Kurti.

Naglašava da će sadašnja vlada, sa njim na čelu, brinuti o javnoj imovini, jer je Trepča javno dobro koje želi da ožive i vrate stari sjaj.

XS
SM
MD
LG