Dostupni linkovi

NUNS će izvestiti udruženja o uvredama poslanika SNS akterima filma 'Vladalac'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najavilo je u srijedu 19. februara da će međunarodne novinarske organizacije obavestiti o "neprimerenim uvredama", koje su, kako se navodi u saopštenju, posle prikazivanja dokumentarnog filma "Vladalac" o političkoj karijeri predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izrekli funkcioneri i poslanici vladajuće koalicije o novinaru Slaviši Lekiću, akterima tog filma i televiziji N1 na kojoj je emitovan, prenosi agencija Beta.

U saopštenju NUNS-a se navodi da su poslanici sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobedjuje" upoređivali Lekića "sa nacističkim zločincem Jozefom Gebelsom i povezivali ga sa albanskom mafijom, a vređali su i novinare Jugoslava Ćosića i Vesnu Mališić, kao i druge sagovornike u filmu Vladalac".

"Arhivski fakti iz političke karijere Aleksandra Vučića i izneta mišljenja novinara, istraživača i profesora o njegovom liku i delu, ne mogu i ne smeju biti povod da poslanici, zloupotrebljavajući skupštinsku govornicu, brutalno napadaju i etiketiraju autore i emitera. Iz iskustva upozoravamo da ovakvo javno targetiranje novinara može da proizvede teže posledice po bezbednost naših kolega", stoji u saopštenju.

Iz tog udruženja su najavili i da će "besprizorne napade državnih funkcionera" uneti u svoju bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i medije.

XS
SM
MD
LG