Dostupni linkovi

Švedska bi uskoro mogla zatvoriti slučaj ubistva Olofa Palmea


Švedski premijer Olof Palme, 1984. godine
Švedski premijer Olof Palme, 1984. godine

Švedska bi uskoro mogla zatvoriti slučaj ubistva premijera ove zemlje Olofa Palme iz 1986. godine nakon što je glavni tužilac rekao da će ili podići optužnicu u narednim mjesecima ili će zatvoriti slučaj.

Palme je ubijen iz vatrenog oružja u centru Štokholma u februaru 1986. godine a njegova smrt pokrenula je najveću potragu za ubojicom ikada organizovanu u ovoj zemlji. Postoji osjeća zabrinutosti, piše Reuters, zbog neuspjeha policije da uhvati ubojicu, no tužilac Krister Petersson je izrazio nadu da će slučaj biti riješen, rekavši da je blizu završetka istrage.

"Moj je cilj da u prvoj polovici ove godine budemo u mogućnosti da donesemo odluku o tome da li ćemo podići optužnicu", rekao je voditelj istrage o ubistvu švedskog premijera.

"Još uvijek se osjećam optimistično da ćemo moći predstaviti šta se to desilo 28. februara 1986. godine. Šta se desilo u vrijeme ubistva i ko je odgovoran", rekao je Petersson. On je također rekao da je moguće da će istraga biti zatvorena i bez suđenja, što je, kako naveo, moguće ukoliko je osumnjičeni već mrtav.

Komentari tužioca pokrenuli su nova nagađanja o identitetu ubojice i da li, toliko godina nakon ubistva, postoje novi dokazi, potencijalno pištolj koji nikada nije pronađen.

Palme, socijaldemokrata, bio je švedski premijer između 1969. i 1976. i ponovo između 1982. pa do smrti 1986.

Za njegovo ubistvo optuživani su brojni počevši od kurdskih separatista, južnoafričke sigurnosne službe i bivše jugoslovenske tajne policije kao i desničarske grupe u Švedskoj.

Christer Pettersson, koji je ranije bio osuđen za napad nožem, optužen je 1989. godine za ubistvo Palmea, da bi kasnije na na osnovu žalbe bio oslobođen. Umro je 2004. godine.

XS
SM
MD
LG