Dostupni linkovi

Šef diplomatije Irana tvrdi da ga se Tramp uplašio


Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif (Mohammad Javad Zarif ) na panel diskusiji 'Razgovor s Iranom' tokom 56. Minhenske bezbednosne konferencije, 15 februar 2020.
Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif (Mohammad Javad Zarif ) na panel diskusiji 'Razgovor s Iranom' tokom 56. Minhenske bezbednosne konferencije, 15 februar 2020.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je danas da veruje da je njegov nedavni sastanak s jednim američkim senatorom "uplašio Trampovu administraciju", jer je to bila prilika da se direktno razgovara sa "američkom nacijom", javlja AP.

Zarif se prošle nedelje sastao sa senatorom Krisom Marfijem tokom Bezbednosne konferencije u Minhenu.

Demokrata iz Konektikata pravdao se juče zbog tog sastanka jer su njegove postupke kriitkovali konzervativni mediji i jer je predsednik SAD Donald Tramp aludirao da je možda prekršen američki zakon. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da se nada da svako ko se sretne sa Zarifom izražava američki stav prema Iranu.

"Tramp i Pompeo se plaše jer je senator razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova", rekao je Zarif novinarima.

On je naveo da je i ranije razgovarao s američkim senatorima, ali ne i sa kojim.

Marfi je rekao da je sastanak sa Zarifom bio važan, jer je "opasno ne razgovarati s neprijateljima" i dodao da je "Iran neprijatelj SAD".

Teheran i Vašington su se približili otvorenom sukobu u januaru, kada su američke snage u Iraku ubile najmoćnijeg iranskog generala Kasima Solejmanija.

Tramp je rekao da izgleda da je Marfi prekršio savezni zakon SAD koji zabranjuje privatnim licima da vode zvaničnu diplomatiju.

Pompeo je rekao da SAD odavno smatraju Iran "pokroviteljem terorizma" i ukazao da je nedavno Iran oborio ukrajinski putnički avion iznad Teherana.

On je kritikovao i druge Amerikance zbog sastajanja sa Zarifom, uključujući svog prethodnika na mestu državnog sekretara SAD, Džona Kerija.

XS
SM
MD
LG