Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH: Prepreke i blokade nisu način za rješavanje razlika


Eric Nelson, američki ambasador u Bosni i Hercegovini
Eric Nelson, američki ambasador u Bosni i Hercegovini

'Poštivanje institucija Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma' poruka je ambasade Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini nakon sastanka ambasadora Erica Nelsona i Partije demokratskog progresa (PDP), opozicione stranke u Republici Srpskoj.

"Na sastanku sa zvaničnicima PDP-a ambasador Nelson ponovio je potrebu za potpunim poštovanje Dejtonskog sporazuma i institucija BiH. Prepreke i blokade nisu način za rješavanje razlika ili unaprijeđivanje reformi, koje su u dužnosti državnog Parlamenta", objavljeno je na Twitter nalogu američke ambasade.

Inače, poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su 17. februara na vanrednoj sjednici u Banjaluci sa 72 glasa "za" i dva "protiv" Informaciju u vezi "antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH" i zaključke, među kojima je obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu.

Vanredna sjednica zakazana je zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

XS
SM
MD
LG