Dostupni linkovi

Eparhije SPC osudile paljenje državnih simbola Crne Gore


Zastava Crne Gore
Zastava Crne Gore

Mitropolija Crnogorsko-primorska je saopštila da ona i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori osuđuju paljenje i skrnavljenje državnih simbola Crne Gore, kao "besprizorne vandalske činove" i "gnušaju se svih koji to dovode u vezu sa narodom koji učestvuju na litijama zbog Zakona o slobodi veroispovesti".

"Ne može nam biti jasno kome je, i u koje svrhe, potreban ovakav nečasni akt - bilo da se radi o iskazivanju nečijeg nezadovoljstva ili da je reč o smišljenoj provokaciji izašloj iz nečije političke kuhinje", kaže se u saopštenju.

Crnogorska zastava na meti vandala

Kako navode, gnušaju se i onih javnih nastupa, od državnog vrha do građanskog sektora, koji "potpuno neutemeljeno i nepromišljeno ovakve podle radnje dovode u vezu s građanima koji učestvuju u crkvenim litijama".

"Jer, nema te hrišćanske ruke koja bi se podigla na barjak sa hrišćanskim znamenjima, niti ima te građanske ruke koja bi naudila zastavi svoje zemlje. Ali nismo sigurni da nema zlog nauma, koji ne bi orkestriranu kampanju protiv litija, u njoj prikazanih kao anti-državni udar, produžio i na ovaj način, radi jednokratne medijske zloupotrebe", piše u saopštenju.

Kako se dodaje "poruke sa naših litija biće kao i do sada: molitva za bratski mir i slogu".

Crnogorska policija je nešto ranije danas uhapsila tri osobe zbog paljenja crnogorske zastave u Budvi.

XS
SM
MD
LG