Dostupni linkovi

Švarc-Šiling: Zemlje Kvinte trebaju tražiti povlačenje zaključaka Skupštine RS


Christian Schwarz-Schilling

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Švarc-Šiling, je rekao da ambasadori zemalja "Kvinte" (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) treba odmah da zasedaju i donesu odgovarajuće mere povodom sinoćnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se obustavlja učešće srpskih predstavnika u donošenju odluka na nivou BiH.

"Mislim da je konačno potrebna odlučna i efikasna reakcija. Uvek sam upozoravao da (srpski član Predsedništva BiH Milorad) Dodik ozbiljno misli u vezi s onim što izjavljuje, i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo", kazao je Švarc-Šilng za portal Klix.ba, prenosi Beta.

Poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su zaključke kojima obavezuju predstavnike tog bh. entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Prema mišljenju Švarc-Šilinga, zaključci parlamenta RS doneti u ponedeljak su rezultat toga što se nije ranije reagovalo kada je Dodik donosio neke slične zaključke. Švarc-Šiling smatra da se novim zaključcima derogiraju država i Ustav BiH.

Upitan kako bi trebalo da izgledala konkretna reakcija međunarodne zajednice, bivši visoki predstavnik je kazao da su mehanizmi poznati.

"Amerika je već demonstriala kako to ide uvodeći sankcije Dodiku koji je na 'crnoj listi'. Nažalost, EU ga pušta da radi šta hoće", ocenio je Švarc-Šiling.

Dodao je da bi međunarodna zajednica sada trebalo odlučno da se postavi prema RS, i traži od Narodne skupštine RS da povuče zaključke.

"Ne smeju to tolerisati, inače, počeće haos s još opasnijim razvojem događaja u BiH", procenio je Švarc-Šiling.

Ističe i da, pravno gledajući, OHR može i sam da reaguje, ali bi, smatra on, uzimajući u obzir okolnosti i razvoj događaja, to morao učiniti Upravni odbor Saveta za implementaciju mira (PIC).

RSexit: Otcjepljenje RS ili odlazak građana?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

XS
SM
MD
LG