Dostupni linkovi

Varhelyi: Srbija izrazila interes za novu metodologiju proširenja


Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izrazio je uverenje da postoji mogućnost da Srbija odluči da privati novu metodologiju pregovora sa Evropskom unijom. On je potvrdio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “već pokazao interesovanje” za to.

”Nova metodologija može biti brža i baš zato vidim interes srpske strane”, izjavio je evropski komesar, govoreći na na konferenciji posvećenoj reformi politike proširenja, u organizaciji Centra za evropsku politiku u Briselu.

Novu metodologiju koju je Evropska komisija predstavila početkom februara, čime se menja način na koji će države kandidati pregovarati sa EU o njihovom punopravnom članstvu, Oliver Varhelyi je ocenio “pravednom”, kako za zemlje koje tek treba da otvore pristupne pregovore, tako i za one koje su već u procesu pregovaranja.

Govoreći o stanju vladavine prava u Srbiji, Oliver Varhelyi je istakao da u zemlji ima ”nekih nedostataka koje EU ne zanemaruje već se time bavi kroz saradnju sa srpskim vlastima”. Smatra da postojeći pregovarački okvir sa Srbijom ostavlja dovoljno mogućnosti da se reaguje na takve probleme.

”To do sada nismo morali i nadam se da nećemo morati ni u budućnosti. Ali ako bude problema budite sigurni da ćemo reagovati kao što bismo uradili sa bilo kojom zemljom koja pregovara o članstvu”, poručio je evropski komesar za proširenje.

Osvrćući se na najavljeni financijski paket, koji Evropska komisija priprema za zagrebački samit, komesar Varhelyi je ocenio da isti ima za cilj smanjenje razlike između ekonomija EU i regiona jer to, prema njemu predstavlja najveći problem i “koren svih drugih problema”.

”Što brže zatvorimo taj rascep i stvorimo otporne ekonomije to će zemlje regiona moći brže da se pridruže EU”, naglasio je.

Dodaje i da je ovaj investicioni plan takozvani “treći stub” novog pristupa EU politici proširenja prema Zapadnom Balkanu. Prvu stub prema Verhelyiju je nova metodologija, a drugi otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

XS
SM
MD
LG