Dostupni linkovi

Turski sud oslobodio devet aktivista optužbi za terorizam


Protesti u parku Gezi u Istanbulu, 13 juni 2013.
Protesti u parku Gezi u Istanbulu, 13 juni 2013.

Sud u Istanbulu oslobodio je danas devet vodećih turskih aktivista građanskog društva, uključujući filantropa Osmana Kavalu, optužbi za terorizam vezanih za antivladine protesta, javlja AP.

Suđenje 16 vodećih aktivista su kritičari videli kao tipičan pokušaj vlasti da suzbiju opozicione glasove i kriminalizuju masovne antivladine proteste.

Optuženi su osumnjičeni da su organizovali antivladine proteste u pokušaju da svrgnu vladu 2013. godine.

Sud je presudio da Kavala, jedini od optuženih koji je još u zatvoru, treba da bude oslobođen.

Suđenje protiv sedam preostalih optuženih, od kojih su neki pobegli van zemlje, će se nastaviti.

Protest je počeo 2013. da se zaštiti mali park Gezi u centru Istanbula i da se spreči izgradnja tržnog centra, ali je prerastao u širi protestni pokret širom Turske, predstavljajući izazov za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, tadašnjeg premijera Turske.

Suđenje je održano danas u sudnici blizu zatvora Silivri u predgrađu Istanbula. Grupe za odbranu ljudskih prava, poslanici i stotine pristalica došli su da prate suđenje. Mnogi su tapšali kada je Kavala ušao u sudnicu.

Tužilac je tražio doživotnu zatvorsku kaznu u samici bez mogućnosti puštanja na uslovnu slobodu za Kavalu, arhitektu Mučelu Japidži i Jigita Akakoglua, koji radi na ranom dečjem razvoju i koji je proveo 221 dan u pritvoru. Oni su odbacili optužbe da su pokušali da svrgnu vladu navodeći da su protesti jednostavno korišćenje demokratskih prava.

Tužilaštvo traži 15 do 20 godina zatvora za još šest optuženih, među kojima su reditelji, advokat i urbani planer, zbog pomoći u pokušaju svrgavanja vlasti.

Kavala je uhapšen četiri godina posle protesta i držan je u pritvoru 840 dana.

U presudi u decembru Evropski sud za ljudska prava sa sedištem u Strazburu je naveo da je prekršeno Kavalino pravo na slobodu zbog nedostatka razumne sumnje i da je njegov produženi pritvor služio zadnjoj nameri da se ućutka, što je imalo teške posledice po građansko društvo.

Šezdesettrogodišnji Kavala je osnivač neprofitne institucije za kulturne i umetničke projekte za mir i dijalog nazvane Anadolu Kultur.

On kaže da je učestvovao u mirnim aktivnostima u odbrani životne okoline i parka koji je blizu njegove kancelarije i odbacio je optužbe da je organizovao i finansirao proteste.

Oko 3,6 miliona ljudi pridružilo se protestima u Parku Gezi prema proceni Vlade a hiljade je povređeno. Policija je koristila suzavac i vodene topove da rastera uglavnom mirne demonstrante i kritikovana je zbog preterane upotrebe sile.

XS
SM
MD
LG