Dostupni linkovi

EU: Obavezujuće mere protiv govora mržnje na internetu


Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton upozorio je danas velike tehnološke kompanije da Unija razmatra uvođenje "obavezujućih mera" ukoliko one same ne uvedu regulativu oko sadržaja sa izrazima mržnje, zabranjenih sadržaja ili lažnih vesti.

Breton, koji je bivši francuski ministar ekonomije, ovo je izjavio posle sastanka u Briselu sa šefom najveće društvene mreže Fejsbuk Markom Zakerbergom, prenosi Frans pres.

Breton je rekao da je imao vrlo dobar razgvoro sa šefom Fejsbuka.

Zakerberg je jedan od direktora tehnoloških firmi koji je poslednjih dana posetio briselsko sedište, koja postaje sve važniji igrač u regulativi za te kompanije.

EU planira u sredu da objavi nove predloge o regulisanju veštačke inteligencije, uključujući prepoznavanje lica, i digitalnu strategiju koji bi mogli da imaju dosta uticaja na tehnološke gigante kao što su Fejsbuk, Gugl i Epl, prenosi AP.

U uvodniku u Fajnenšal tajmsu Zakerberg je rekao da velikim tehnološkim firmama kao što je Fejsbuk treba veći vladin nadzor.

"Verujem da regultiva može da naškodi poslovanju Fejsbuka kratkoročno ali da će dugoročno biti bolja za sve, uključujući i za nas", rekao je Zakerberg uvodniku. On je rekao da novi propisi treba da budu jasni i izbalansirani i da ne treba da bude ostavljeno pojedinačnim kompanijama da postavljaju sopstvene standarde.

Fejsbuk je danas takođe objavio dokument o regulisanju internet sadržaja u kome je ukazao vlastima na izazove i principe koje treba da imaju u vidu kada budu sastavljali nove propise o tome kako se suočiti sa štetnim materijalima kao što je seksualna eksploatacija dece ili terorističko regrutovanje.

XS
SM
MD
LG