Dostupni linkovi

Preko milijardu evra za pomoć Albaniji posle zemljotresa


Albanski premijer Edi Rama i predsednica EK Ursula von der Leyen
Albanski premijer Edi Rama i predsednica EK Ursula von der Leyen

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju" prikupljeno je ukupno 1,15 milijardi evra za pomoć toj zemlji posle zemljotresa u novembru, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji 17. februara u Briselu.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Evropske unije (EU), zemalja članica i partnera sa Zapadnog Balkana, predstavnici međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, uključujući Ujedinjene nacije (UN) i Svetsku banku.

Albanski premijer Edi Rama je zahvalio donatorima i rekao da nije očekivao toliku sumu. Albanska strana očekivala je nešto više od 350 miliona eura.

Konferenciju je otvorila predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, koja je u ime institucije koju predvodi obećala 100 miliona eura iz evropskog budžeta. Kako je objasnila, ova suma se dodaje na 15 miliona eura koje je EK odvojila u decembru 2019, i ne obuhvata sredstva koja će donirati individualno zemlje članice EU.

“Ovo je priča o gubitku, ali i o herojima. Priča o solidarnosti među Albancima i među ostalim Evropljanima. Videli smo srpske i kosovske spasilačke ekipe koje zajedno rade za albanske susede. Videli smo da se van političkih podela, Zapadni Balkan ujedinio u solidarnosti koja je spasila toliko života u Albaniji”, ocenila je predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen.

Predsednik Evropskog Saveta Čarls Mičel je ocenio da je organizovanje donatorske konferencije za Albaniju izraz solidaronsti sa one koji su deo evropske porodice.

“Albanija i Zapadni Balkan su sastavni deo našeg kontinenta. Imamo zajedničku istoriju, baštinu, a takođe imamo i zajedničku budućnost. Odlučni smo da intenziviramo naše odnose sa regionom”, izjavio je Čarls Mičel.

Albanski premijer Edi Rama je procenio da je totalna šteta nakon zamljotresa oko milijardu eura. Oko 70.000 ljudi je bez domova, na hiljade njih treba relocirati te obnoviti nekoliko desetina oštećenih objekata koji pripadaju kutrunoj baštini.

“Ponosan sam na to kako smo uspeli da kontrolišemo štetu”, izjavio je albanski premijer Edi Rama istakavši da je broj mrtvih mogao biti mnogo veći ali je “zadržan” na 51 zahvaljujući brzoj i profesionalnoj reakciji.

Osim evropskih institucija i zemalja članica EU, na konferenciji učestvuju i ostale međunarodne financijske organizacije kao i vanevropske države.

XS
SM
MD
LG