Dostupni linkovi

Lideri Zapadnog Balkana večeras na neformalnom sastanku u Briselu


Flags at EU-Western Balkans summit
Flags at EU-Western Balkans summit

Predsednik Evropskog Saveta Charles Michel organizuje radnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana. U njoj će učestvovati i predsednica Evropske Komisije, Ursula von der Leyen, predsedavajući EU, hrvatski premijer Andrej Plenković kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Joseph Borell.

Time se obeležava prvi put, da najviši evropski nivo organizuje neformalan sastanak sa liderima iz zemalja regiona. Za predsednika Michela je takođe prvu put da organizuje ovakav format okupljanja sa svim predstavnicima iz regiona, od kad je preuzeo dužnost šefa EU.

Očekuje se da će na večeri biti pristuni predsednici Crne Gore, Milo Đukanović, Kosova Hašim Thaci, Severne Makedonije, Stevo Pandarovski, Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijer Albanije, Edi Rama, te predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Kako su objasnili zvaničnici iz sedišta EU, cilj organizovanja večere su pripreme samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan između 6. i 7. maja, u Zagrebu.

Ovaj neformalni sastanak sledi nakon prve posete predsednika Charlesa Michela Albaniji i Severnoj Makedoniji, zemljama koje čekaju da dobiju zeleno svetlo za otvaranje pristupnih pregovora, kao i nakon objavljivanja predloga Evropske komisije o novoj metodologiji u vezi sa procesom proširenja.

Većina lidera će ostati i dan kasnije u Briselu, kako bi učestvovali na donatoskoj konferenciji za Albaniju, nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju, u novembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG