Dostupni linkovi

Borrell za RSE: Radimo na imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova


Joseph Borrell
Joseph Borrell

Visoki Predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost, Joseph Borrell je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da se radi na imenovanju specijalnog predstavnika ili izaslanika koji će se direktno baviti dijalogom između Srbije i Kosova.

“Nama je potreban neko ko zna region, ko je iskusni diplomata i spreman je da se angažuje. Ovo je posao koji zahteva angažovanje 24 časa dnevno, i to svaki dan. Nije ovo pitanje koje se tretira samo u toku jednog vikenda”, izjavio je Borrell za RSE u Minhenu gde učestvuje u radu Minhenske bezbednosne konferencije.

Šef evropske diplomatije nije želeo da spominje ime osobe koja će se baviti pitanjima u regionu. Međutim na pitanje da li će ta osoba biti iz Slovačke, on je odgovorio sa “možda”.

Podsetimo, slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak je najozbiljniji kandidat za budućeg EU predstavnika ili izaslanika. I Lajčak je dan ranije za RSE potvrdio da “ima nekoliko ponuda koje analizira te će javnost blagovremeno obavestiti o tome” ali nije želeo da potvrdi da ove ponude podrazumevaju njegovo ponovno angažovanje na Balkanu.

Lajčak: Sve osim zelenog svetla za S. Makedoniju i Albaniju bi bila velika greška EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Visoki EU predstavnik, Joseph Borrell je istakao da dijalog između Srbije i Kosova nema alternativu ali da to zahteva angažovanje strana.

“Dijalog teba da se odvija među njima. Mi ga nećemo diktirati. Oni treba da razgovaraju međusobno kako bi postigli sporazum među njima. Mi im možemo pomoći, mi im se možemo pridružiti, možemo stvarati podsticaje, ali mi ne možemo zauzeti mesta niti Srba niti Kosovara”, poručio je Borrell.

XS
SM
MD
LG