Dostupni linkovi

Kragujevac: Protest za bojkot izbora


Protest u Kragujevcu 15. februara
Protest u Kragujevcu 15. februara

Večeras je u Kragujevcu održan protest "1 od 5 miliona" sa koga je poručeno da je bojkot predstojećih izbora na svim nivoima najbolji odgovor na neprihvatljive izborne uslove u Srbiji. Kragujevački odbor tog pokreta se ranije ogradio od centrale u Beogradu i snažno podržao bojkot izbora na svim nivoima.

Potpredsednik Stranke slobode i Pravde (SSP) Borko Stefanović, govoreći na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije je podsetio da je na današnji dan 1804. godine, nedaleko od ovog grada, u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, a 1835. u Kragujevcu donet prvi Ustav Srbije.

On je najavio da će u sledeću sredu 18. januara u Kragujevac doći svi lideri iz Saveza za promene na konvenciju koja će označiti početak kampanje za bojkot izbora.

"U Kragujevcu je mnogo toga počelo i mnogo toga provrelo. I opet će, ako bude sreće", rekao je Stefanović i dodao da u Kragujevcu ponovo sve vri.

Govoreći o izborima, Stefanović je rekao: "To su lažni izbori na koje mi treba da izađemo. A izbori podrazumevaju da znate za koga i za šta glasate, da ste slobodni u svom izboru. Mi danas u Srbiji nismo. Kako kaže srpski i šumadijski domaćin: More izbora će biti kada vas zaustavimo na ovim lažnim izborima. Biće pravih izbora i to će biti megdan slobodne Srbije protiv ove naprednjačke aždaje koji ćemo dobiti zajedno ujedinjeni u svim našim razlikama."

Stefanović je uputio poruku i liderima gradova koji još uvek razmišljaju o izlasku na izbore.

"Nema danas u Srbiji jednog Sandokana, ima 170 Sandokana u 170 zarobljenih opština. Niko nema prava da misli o sebi već o celoj državi i celom našem narodu. To je dužnost svih nas u ovoj zemlji", poručio je Stefanović.

Na večerašnjem protestu u Kragujevcu govorili su i novinar Srđan Škoro i Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana koji su takođe pozvali građane na bojkot izbora.

XS
SM
MD
LG