Dostupni linkovi

HNS se oglasio o odlasku stranih sudija i blokadama u BiH


Iz Hrvatskog narodnog sabora HNS/BiH, poručili su u subotu da BiH mora ostati posvećena evropskim vrijednostima i snažno opredijeljena za dalje evrointegracije, ali i za odlazak stranih sudija.

"Danas, na godišnjicu predaje zahtjeva za članstvo u EU, više nego ikad, moramo ostati posvećeni evropskim vrijednostima i snažno opredijeljeni za dalje integracije i članstvo u EU i NATO savezu, ali i odlazak stranih sudija", saopštili su iz HNS-a.

Iz HNS-a pozivaju sve političke opcije unutar BiH koji su dobili povjerenje naroda, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti BiH.

"Temelji konsenzusa i važnost dogovora mora se ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH", saopštili su iz HNS-a BiH.

Iz HNS-a ističu i da BiH, sastavljena od tri konstitutivna, ravnopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike.

"Vrijeme je da BiH pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno da BiH na putu ka EU mora reformisati Ustavni sud sa naglaskom na strane sudije", ističu iz HNS-a.

U HNS-u napominju da je potrebno podržati izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim nivoima.

"Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, bezbjednost i samoodrživost BiH. HNS nastavlja sa odgovornim političkim ponašanjem, kao predvodnici i zaštitnici politike otvorenosti i napretka", navode u HNS-u.
HNS i njegovi politički predstavnici, kako se dodaje, poštuju izbornu volju naroda, i smatraju da je potrebno relaksiranje odnosa i vraćanja povjerenja.

XS
SM
MD
LG