Dostupni linkovi

Parlament S. Makedonije razrešio ministarku zbog kršenja Prespanskog dogovora


Rašelu Mizrahi

Parlament Severne Makedonije razrešio je tehničku ministarku za rad iz opozicione VMRO DPMNE Rašelu Mizrahi zbog kršenja Ustava i Prespanskog dogovora.

Ministarka za rad i socijalnu politiku u prelaznoj vladi razrešena je noćas oko četiri sata, posle petočasovne rasprave, na predlog tehničkog premijera Olivera Spasovskog.

On je taj zahtev podneo 12. februara nakon što se Mizrahi medijima nekoliko puta obratila ispred table ministarstva na kojoj piše staro ime države "Republika Makedonija", zbog čega je Grčka uložila verbalnu protestnu notu za kršenje Prespanskog dogovora.

Opozociona VMRO DPMNE nije odgovorila na zahtev premijera Spasovskog da predloži novog ministra koji bi zamenio Rašelu Mizrahi, tvrdeći da ona posao radi odgovorno i da nije prekršila ni Ustav, ni Prespanski dogovor.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je jutros na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju sa Mizrahi, ocenjujući da je smenjena "zato što voli Makedoniju".

Za razrešenje Mizrahi glasala su 62 poslanika u parlamentu od 120 mesta, dok je 26 bilo protiv.

U prelaznoj vladi Severne Makedonije, koja je formirana 3. januara da bi organizovala i sporevela vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, Rašela Mizrahi je bila jedna od dvoje ministara iz VMRO DPMNE koji osporava Prespanski dogovor.

Predsednik palamenta Talat Džaferi odlučio je juče da Sobranje neprekidno zaseda do sutrašnjeg raspuštanja zbog vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi usvojili nekoliko zakona koji su važni za evropsku integraciju zemlje, među kojima je i novi zakon o javnom tužilaštvu.

Oko tog novog zakona o tužilaštvu, koji EU očekuje od sadašnjeg parlamenetarnog sastava, vladajuća SDSM i opzicioni VMRO DPMNE ne uspevaju da se dogovore skoro jednu godinu.

Rasprava o predlogu zakona o tužilaštvu završena je pre sednice o smeni Mizrahi, ali zakon nije stavljen na glasanje jer u tom trenutku u plenarnoj sali nije bilo dovoljno poslanika da bi dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

XS
SM
MD
LG