Dostupni linkovi

Prvi susret šefova diplomatija Kine i Vatikana posle više decenija


Šef kineske diplomatije Vang Ji i njegov vatikanski kolega Pol Galager sastali juče u Minhenu, gde se održava konferencija o bezbednosti
Šef kineske diplomatije Vang Ji i njegov vatikanski kolega Pol Galager sastali juče u Minhenu, gde se održava konferencija o bezbednosti

Ministri spoljnih poslova Kine i Vatikana sreli su se prvi put, uprkos tome što dve zemlje već decenijama nemaju diplomatske odnose zbog razlika po verskim pitanjima, preneli su danas kineski mediji.

List Ženmin žibao je naveo da su se šef kineske diplomatije Vang Ji i njegov vatikanski kolega Pol Galager sastali juče u Minhenu, gde se održava konferencija o bezbednosti.

Susret na tom diplomatskom nivou je prvi posle najmanje šest decenija, pošto Vatikan i Kina nemaju diplomatske odnose od pedesetih godina prošlog veka.

Do sastanka je došlo u sklopu otopljavanja bilateralnih odnosa nakon što je 2018. potpisan istorijski sporazum o imenovanju katoličkih biskupa u Kini.

"Ovo danas je prvi susret ministara spoljnih poslova Kine i Vatikana. On će otvoriti mnogo prostora za buduću komunikaciju", naveo je Vang, prenosi Beta. Komunistička partija Kine veruje da bi bilo koja organizacija, pa tako i verska, mogla biti pretnja njenom autoritetu. Zbog toga je odavno sumnjičava prema Vatikanu, zbog njegovog potencijalnog političkog uticaja na kineske katolike.

Oko 10 miliona rimokatolika u Kini sme da ide samo u crkve povezane s državom i čije sveštenike je odobrila vladajuća partija. Međutim, mnogi se okupljaju i u verskim objektima kojima upravljaju ljudi odani papi.

Prema "preliminarnom" sporazumu iz 2018, papa Franja je priznao kineske biskupe koje je Peking imenovao bez njegovog blagoslova. Sporazumom su obe strane dobile prava u vezi imenovanja.

Uprkos približavanju, obnova zvaničnih veza Vatikana i Pekinga je i dalje veoma komplikovana stvar.

XS
SM
MD
LG