Dostupni linkovi

Zapadni univerziteti na meti iranskih hakera


Na meti iranskih hakera u poslednjih nekoliko meseci bili su univerziteti u Evropi, SAD i Australiji, otkrila je konsultantska firma "Prajsvoters Kuper" (Pricewaterhouse Coopers), javili su holandski mediji.

Holandska medijska kuća "NOS" navodi da nije poznato da li su bili uspešni pokušaji upada u kompjuterske sisteme, uključujući tri univerziteta u Holandiji.

Zvaničnik "Prajsvoters Kupera" Gervin Naber navodi da su hakeri pokušali da ukradu akademsku literaturu i materijal za kurseve koji bi bili upotrebljeni u iranskim školama.

Diplomatski odnosi između Irana i Holandije zategnuti su od prošle godine, kada je Teheran optužen za planiranje dva politička ubistva, zbog čega mu je EU uvela sankcije.

Teheran negira umešanost u napade na iranske disidente u Holandiji.

SAD su optužile prošle godine devet iranskih građana da su pod sponzorstvom vlasti u Teheranu učestvovali u hakiranju i krađi intelektualne imovine

Američko ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije protiv desetoro iranskih državljana i jedne kompanije, koji su optuženi za hakiranje nekoliko stotina univerziteta u korist zvaničnog Teherana. Iranske vlasti su odbacile ove tvrdnje kao “lažne”.

“Možemo videti iz infrastrukture koju koriste da je ista grupa hakera i dalje aktivna”, kaže Naber.

XS
SM
MD
LG