Dostupni linkovi

Uhapšeno troje bh. državljana zbog krijumčarenja migranata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Granična policija Bosne i Hercegovine u petak je uhapsila trojicu državljana Bosne i Hercegovine, nakon što su otkriveni u krijumčarenju 12 osoba afroazijskog porijekla na području Kozarske Dubice, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Navodi se da su ilegalne migrante krijumčarili u tri vozila, bh. nacionalnih oznaka.

"Među krijumčarenim migrantima ima i maloljetnika muškog spola. Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Egipta (10), Sirije (1) i Irana (1)", ističe se u saopštenju.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "krijumčarenje osoba", protiv bh. državljana ovoj instituciji biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Nad krijumčarenim migrantima, nakon kriminalističke obrade, daljnji rad nastaviće pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Zamjenica glavnog administratora Agencije američke vlade za međunarodni razvoj (USAID) Bonnie Glick je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 5. februara najavila da 'ukoliko se ozbiljnije ne pozabavi ovim pitanjem i nastavi padati na listi "Trafficking in Persons" (TIP), zemlja bi mogla ostati bez finansijske potpore Sjedinjenih Američkih Država.

USAID upozorava: BiH bi mogla ostati bez američke pomoći
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:30 0:00

U posljednjem izvještaju TIP-a kojeg je objavio State Department navodi se kako snage za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini imaju manjak kapaciteta i znanja, te nastavljaju istrage o trgovini ljudima "kao manjim prekršajima", dok sudije "izriču minimalne kazne i nalaze nerazumne olakšavajuće okolnosti za smanjenje kazne".

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u toku protekle dvije godine u BiH je registrovano više od 60.000 migranata.

XS
SM
MD
LG