Dostupni linkovi

SAD spremne da pomognu Severnoj Koreji u borbi protiv koronavirusa


SAD su izrazile duboku zabrinutost zbog ranjivosti Severne Koreje na epidemiju novog koronavirusa iz Kine i navele da su spremne da podrže aktivnosti humanitarnih organizacija na suzbijanju širenja zaraze u toj siromašnoj zemlji, javlja AP.

"Mi snažno podržavamo i ohrabrujemo rad američkih i međunarodnih humanitarnih i zdravstvenih organizacija na suzbijanju širenja koronavirusa u Severnoj Koreji", navela je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Severna Koreja je pojačala preventivne mere kako bi se zaštitila od epidemije respiratorne infekcije izazvane novim koronavirusom od koje je do sada umrlo 1.380 ljudi, dok je obolelo više od 64.000 ljudi.

Najveći broj zaraženih je u susednoj Kini, najbližem savezniku Severne Koreje.

Severna Koreja još nije objavila da u toj zemlji ima zaraženih novih koronavirusom, ali je državna agencija KCNA nagovestila da je nepreciziran broj ljudi stavljen u karantin posle pojave simptoma.

Stručnjaci navode da bi epidemija u Severnoj Koreji mogla da bude izrazito teška, jer ta zemlja pati od hroničnog nedostatka medicinske opreme.

XS
SM
MD
LG