Dostupni linkovi

SAD dodale nove tačke u optužnici protiv kineske kompanije Huavej


Američke vlasti su dodale nove tačke u optužnici protiv kineske tehnološke kompanije Huavej, optuživši je za drsku šemu krađe trgovinskih tajni od konkurentskih firmi iz SAD, javlja AP.

Prema novoj optužnici, koju je sinoć objavilo Ministarstvo pravde SAD, kompaniji Huavej na teret se, između ostalog, stavlja da je snabdevala Iran opremom za nadzor, korišćenom tokom antivladinih demonstracija u Teheranu 2009. godine, i da je težila da prikrije poslove u Severnoj Koreji, kojoj su uvedene ekonomske sankcije.

Huavej je sinoć odbacio optužbe, ocenivši ih kao "nezaslužene".

Nove optužbe dolaze u trenutku kada administracija američkog predsednika Donalda Trampa sve češće ukazuje da Huavej, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, predstavlja potencijalnu pretnju po nacionalnu bezbednost SAD i agresivno ubeđuje zapadne saveznike da kineskoj kompaniji zabrane pristup bežičnim mrežama velike brzine.

U novoj optužnici, koju su podigli savezni tužioci u Bruklinu, Huavej se tereti za zaveru u cilju reketiranja i zaveru radi krađe trgovinskih tajni.

Te optužbe biće dodate predmetu u saveznoj državi Njujork, gde se kompanija od ranije suočava s optužbama da je lagala banke o dogovorima kojima su prekršene ekonomske sankcije uvedene Iranu.

XS
SM
MD
LG