Dostupni linkovi

Iskrcavaju se putnici s kruzera u Kambodži, drugi u Japanu ostaju u karantinu


Premijer države Kambodže, Hun Sen, pozdravio je putnike američkog broda blokiranog iz nekoliko azijskih luka zbog straha od smrtonosnog novog virusa, 14 februar 2020.

Oko stotinu putnika koji su se nalazili u karantinu na jednom od dva kruzera na jugoistoku Kine jutros su dobili dobre vijesti. Prema posljednjim informacijama, putnici su se počeli iskrcavati iz Westerdama u Kambodži gdje ih je posjetio i premijer Hun Sen.

Kako piše CNN, već nekoliko dana putnici su bili u karantinu na ovom kruzeru, jer se nisu mogli iskrcati ni u jednu od zemalja (Tajland, Japan, Tajvan i Filipini) zbog straha od širenja koronavirusa.

Međutim, nakon što je utvrđeno da na brodu nije zabilježen nijedan slučaj nakon što su doputovali u Kambodžu odobren je prestanak karantnina.

Kako pišu mediji, trebat će nekoliko dana da svi putnici napuste kruzer s obzirom na različite rasporede avionskih letova.

S druge strane, na obali Jokohame u Japanu, na kruzeru Diamond Princess, putnici su i dalje u karantinu gdje je do sada pronađeno 219 slučajeva s koronavirusom.

Prema navodima vlasti, očekuje se da će se taj broj povećati prije isteka karanetina koji je predviđen da traje do 19. februara.

XS
SM
MD
LG