Dostupni linkovi

Kako je bolna porodična priča postala ruska talk-show senzacija


Marija (lijevo) i Angelina (desno) Kačaturijan na ročištu u Moskvi 26. juna 2019. godine.
Marija (lijevo) i Angelina (desno) Kačaturijan na ročištu u Moskvi 26. juna 2019. godine.

Od jula 2018., Aurelija Dunduk je često sjedila pod reflektorima ruskih televizijskih studija, braneći integritet svoje tri kćeri od gomile optužbi i besramno detaljnog javnog seciranja istorije njene porodice, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tog mjeseca, kažu istražioci, 17-godišnja Marija, 18-godišnja Angelina i 19-godišnja Kristina ubili su svog oca nasilnika, Mihaela Kačaturijana, u dnevnoj sobi njihovog stana na sjeveru moskovske periferije.

Dunduk, Kačaturijanova bivša partnerica, koja je 2015. godine pobjegla od kuće nakon višegodišnjeg nasilja, postala je ključni svjedok u istrazi ubistva - i česta gošća ruskih talk-show emisija u kojima televizije skreću pažnju na slučaj koji je podijelio Rusiju i potaknuo široku raspravu o nasilju u porodici.

U eteru je 21-godišnji Kačaturijanov nećak Arsen optužio Dunduk za prostituciju, bila je podvrgnuta testiranju na detektor laži, dok je pred milionima gledalaca, u septembru 2018. tokom snimanja popularne talk show emisije 'Pusti ih da govore', gledala kako njenog 22-godišnjeg sina Sergeja fizički napadaju rođaci.

Najnovija emisija koja se bavila ovim visokoprofilnim slučajem bio je novi talk show koji vodi Ksenija Sobčak - istaknuta javna ličnost koja je bila novinarka, pripadnica visokih društvenih krugova, preduzetnica i predsjednička kandidatkinja - u kojoj su kao gosti bili Dundukova i rodbina Kačaturijanova, premijerno prikazana 10. februara na državnom Kanalu Jedan.

U intervjuima koji promovišu "Dok-tok", Sobčak je rekla da program "nije o vikanju i sukobima u studiju" - jasan pokušaj distanciranja od uobičajenih ruskih talk-show programa koji nude upravo to - nego o "reflektivnoj raspravi". Kako bi olakšala tu raspravu, obećala je da će pristupiti poznatim temama na potpuno novi način.

"Dok-tok: Novi žanr koji nam omogućuje da vidimo dublje", rekla je Sobčak najavljujući prvu epizodu i prvu od nekoliko posvećenih slučaju Kačaturijan.

Ksenija Sobčak
Ksenija Sobčak

Nakon dvije epizode, čini se da je glavna inovacija ona koja je privukla negativne kritike: glumačke rekonstrukcije navodnog zlostavljanjau nizu klipova napravljenih posebno za emisiju.

U prvih 15 minuta otvaranja premijere, ovaj je pristup izazvao i naizgled emocionalnu reakciju Dundukove, koja je sjedila u studiju i gledala glumicu kako glumi nju kao tinejdžericu koju je silovao drugi glumeći Mihail Kačaturijan.

Dok je ona u očitom gađenju okrenula svoje lice, činilo se da se još jedan gost u studiju zgražavao dok je gledao klip, a kamere su zumirale Dunduk kako bi projicirale njen odgovor na ekrane hiljada gledalaca koji emisiju gledaju kod kuće.

Kasnije, kada je na Dunduk izvršen pritisak da prizna da Sergejev otac nije Kačaturijan, Sobčak je kazala da iako Dundukova "nelojalnost" i zbrka u vezi s identitetom Sergejevog oca ne opravdavaju Kačaturijanove postupke, oni "objašnjavaju njegovo ponašanje".

"Sada njegovo zlostavljanje prema kćerkama zvuči potpuno drugačije", rekla je Sobčak na početku druge epizode. "Ovo više nije ludilo", dodala je, nego "jasan osjećaj tuge i gorčine."

'Eksploatacija senzacije'

Slučaj Kačaturijan postao je glavna tema ruskog talk-show kruga, porodična tragedija za kojom se apetit gledalacaa - i onih koji donose odluke na glavnim kanalima, među kojima su i oni kojima upravlja država - činilo nezasitnim. Otkako su istražioci pokrenuli istragu ubistva prije više od 18 mjeseci, novinarima neprestano pristižu navodni detalji Kačaturijanovog nasilja nad njegovim kćerima.

Ana Kačkajeva, televizijska kritičarka, nazvala je izvještavanja ruskih talk show programa o ovom slučaju kao "eksploatacijom senzacije" – samo ubistvo, rezultati DNK analize i različite tvrdnje o životu porodice nalijepljene na stranicama novina i TV ekranima.

Zločin je postao televizičan, rekla je Kačkajeva, zbog emocija, zlostavljanja, različitih likova koji su uključeni i same tragedije. Ogromna arhiva video i foto materijala koja se može pronaći na internetu također je osigurala mnoštvo informacija za TV producente - i, u slučaju Sobčak, da ih koriste za izmišljene rekonstrukcije nekih od najšokantnijih dijelova navodnih događaja.

Iznošenje priče o porodici Kačaturijan bez histerije, kako bi se prije svega privukla pažnja na temu porodičnog nasilja i potrebu za zakonom, prepušteno je više marginalnim kanalima, rekla je Kačkajeva. Trezven dugometražni dokumentarni film o tom slučaju objavio je prošle godine TV3, daleko manji medij od Kanala Jedan i njegovih glavnih konkurenata za gledanost.

Najavljujući treću epizodu Dok-tokove diskusije o slučaju Kačaturijan, Sobčak je obećao "samo činjenice". No, problem s rekonstrukcijama emisije, istaknuli su kritičari, jest taj što činjenice iz tekuće istrage ostaju sporne.

Dok su u Dok-tok rekonstrukciji pokazale da su tri sestre napale svog oca dok je spavao u noći kad je umro, njihovi branioci tvrde da one nisu djelovale usklađeno. Snimke s kamere postavljene na prizemlju, koju je objavio Ruski istražni odbor, pokazuju kako je Kristina istrčala iz stana u isto vrijeme kad se navodno dogodilo ubistvo.

Kačkajeva je skeptična prema formatu Dok-toka i drugim sličnim emisijama. "Sve to omogućava eksploataciju teme, stvarajući beskrajnu televizijsku dramu", rekla je. "Njihov glavni zadatak je proizvodnja emocija."

Slučaj Kačaturijan jedan je od mnogo slučajeva koji su ukazali na gorući problem porodičnog nasilja u Rusiji, koji se praktično, smatraju aktivisti, dugo godina ignorisao.

Slučaj je 30. januara doživio veliki preokret kada su tužioci naredili istražiocima da odustanu od optužbi za ubistvo s predumišljajem i tretiraju navodne radnje sestara kao čin samoodbrane, što je potencijalno utrlo put okončanju njihovog krivičnog gonjenja. Trenutno se provodi nova analiza dokaza nakon koje njihovi branioci očekuju donošenje konačne odluke.

Demonstranti se okupljaju u znak podrške sestrama Kačaturijan u Sankt Peterburgu u avgustu 2019. godine.
Demonstranti se okupljaju u znak podrške sestrama Kačaturijan u Sankt Peterburgu u avgustu 2019. godine.

'Razočaravajuća debata'

Debitantski talk show Sobčakove bio je naveliko očekivan, dijelom i zato što je ona jedna od najpoznatijih ličnosti u Rusiji. Ona je kći Anatolija Sobčaka, pokojnog bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga koji je bio šef i mentor Vladimiru Putinu 1990-ih, a kandidovala se protiv Putina na predsjedničkim izborima 2018. - potez koji kritičari kažu ima za cilj dati legitimitet izborima na kojima je on osigurao četvrti mandat.

Dan nakon emitovanja prve epizode, kritičari su je opisali kao još jednu senzacionalističku i površnu ponudu za ruske gledaoce. "Obećani proboj pretvorio se u klasičan slučaj razočarenja", napisao je popularni tabloid Komsomolskaja pravda.

"Iza svakog uplitanja u život neznanca stoji nečije slomljeno srce", napisala je televizijska kritičarka Slava Taroščina u Novim novinama. "Pokušaji poboljšanja dizajna formata zabavne emisije, prepoznavanje izvora problema, pronalazak njegovog okidača služe samo za produbljivanju te boli."

XS
SM
MD
LG