Dostupni linkovi

Krstičević: Hrvatski vojnici vraćaju se u Irak


Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević
Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević

Ministri obrane zemalja članica NATO-a, među njima i hrvatski ministar Damir Krstičević, potvrdili su danas (13. februar) na sastanku u Briselu potporu Iraku i jačanju NATO-ove misije obuke iračkih snaga u kojoj će i Hrvatska nastaviti sudjelovati.

Ministar Krstičević rekao je da je Hrvatska prisutna sa 7 vojnika, od kojih su se dvojica vratila kući, a da će se preostalih pet postupno vraćati iz Kuvajta u Irak. Radi se o 3 časnika i 4 dočasnika 3. hrvatskog kontigenta u NATO misiji Irak.

Zbog porasta napetosti u Iraku nakon američke likvidacije iranskog generala Quasema Soleimanija, i odluke NATO-a o suspenziji njihove misije u Iraku, Hrvatska je povukla svoje vojnike iz Iraka u Kuvajt, gdje su čekali daljnji razvoj situacije.

"Dogovoreno je da se sve vrati na početno stanje od 4. siječnja, što znači da se nastavlja NATO-ova misija u Iraku. Sinoć je došao dokument iračke vlade u kojem podržava i jamči sigurnost osoblju NATO-a i stoga je donesena odluka da se vojnici postupno vraćaju", rekao je Krstičević.

XS
SM
MD
LG