Dostupni linkovi

Evropski sistem za putovanje u funkciji za tri godine


Granični prelaz između Hrvatske i Slovenije

Iako je Evropska unija planirala da uvede Evropski sistem za putovanje i autorizaciju (ETIAS) u 2021. godini, očekuje se da će njegova primjena početi za oko tri godine.

“Sistem se još uvijek razvija i za sada očekujemo da će tajming (njegove primjene) biti krajem 2022. godine”, saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Adalbert Jahnz, portparol Evropske komisije za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo.

ETIAS je Evropski sistem za putovanje i autorizaciju kojim će se unaprijed dobijati odobrenje za putovanje u Šengen zonu.

Taj propis će se odnositi na državljane preko 60 država koje imaju bezvizni režim, a među kojima su države Zapadnog Balkana. Njihovi građani koji žele da putuju u Šengen zonu, moraće unaprijed da popune elektronski formular sa ličnim podacima i dokumentima, kao i da označe zemlju ulaska na Šengen granici.

EU je uvođenje ETIAS-a izglasala krajem 2017. godine i tada su iz evropskih institucija kazali da to nije pokušaj da se oteža putovanje građanima iz država sa bezviznim režimom, već da je riječ o unapređenju sistema kojim će se poboljšati sigurnosne kontrole unutar Šengen zone.

Iz Evropske komisije su ETIAS opisali kao jednostavan i brz sistem koji će u više od 95% slučajeva rezultirati pozitivnim odgovorom u roku od nekoliko minuta, a da će se odobrenje provjeravati uz pasoš pri ulasku u područje Šengena.

ETIAS odobrenje će važiti tri godine, a u slučaju da građanin dobije odbijenicu, može se žaliti nadležnim institucijama zemlje članice EU koja je odbila njegov ulazak u Šengen prostor.

Prema podacima Evropske komisije, cijena ugradnje sistema ETIAS koštaće preko 212 miliona eura, dok će za njegovo funkcionisanje na godišnjem nivou trebati oko 85 miliona. Sistem će biti samoodrživ jer će se finansirati od novca za apliciranje.

ETIAS odobrenje će koštati sedam eura za građane uzrasta od 18 do 70 godina.

XS
SM
MD
LG