Dostupni linkovi

NATO širi misiju obuke u Iraku


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Ministri odbrane članica Sjevernoatlantskog saveza dogovorili su se u srijedu da će proširiti misiju obuke zapadnih saveznika na Irak, potvrdio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odgovarajući na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da se više uključe na Bliskom istoku.

NATO će preuzeti neke od trening aktivnosti koje je protiv takozvane Islamske države vodila američka koalicija, rekao je Stoltenberg.

"Danas su ministri Alijanse dogovorili principe koji će poboljšati NATO misiju obuke", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare. "Ovo će se, prvenstveno, sastojati od preuzimanja nekih od postojećih aktivnosti oko obuka koje je vodila globalna koalicija".

NATO kao i koalicija imaju misije koje se zasnivaju na savjetovanju čiji je cilj razvoj iračkih snaga a ne borba, ali su suspendovali svoje aktivnosti zbog straha za regionalnu stabilnost nakon što je početkom januara u američkom napadu u Bagdadu ubijen najviši iranski zapovjednik.

Nakon napada Trump je pozvao NATO snage da učine više na Bliskom istoku, bez preciziranja šta bi to podrazumijevalo.

Stoltenberg je dodao da će NATO misija u Iraku početi što prije, no nije dao dodatne detalje. Također je rekao da nije donesena odluka o tome koliko će pripadnika biti dodijeljeno iz koalicije koje predvode Sjedinjene Države.

Ministri odbrane, uključujuči američkog ministra odbrane Marka Espera, razgovarat će i o više opcija za Alijansu na Bliskom istoku u nastojanju da utišaju američkog predsjednika, oštrog kritičara koji je optužio neke od saveznika da ne troše dovoljno na odbranu.

"Ministri su se također složili da istraže šta se dodatno može uraditi pored ovog prvog koraka", rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG