Dostupni linkovi

Izvinjenje Engleske crkve zbog rasizma


Nadbiskup kanetrberijski Džastin Velbi
Nadbiskup kanetrberijski Džastin Velbi

Engleska crkva je "duboko institucionalno rasistička", rekao je nadbiskup kanteberijski u utorak na Generalnom sinodu koji je izglasao službeno izvinjenje zbog rasizma kojeg je naročito osjetila "generacija Vindraš".

Nakon optužbi najvišeg biskupa u Crkvi Engleske o institucionalnom rasizmu, Generalni sinod izglasao je službeno izvinjenje zbog rasizma koje su u posljednjih 70 godina iskusili "bezbrojni crnci, Azijati i manjine" i najavio formiranje nezavisne komisije koja će ispitivati rasizam unutar ove anglikanske crkve, pišu svjetski mediji.

Institucionalni rasizam

Crkva Engleske je "još uvijek duboko institucionalno rasistička", rekao je nadbiskup kanterberijski na sastanku Generalnog sinoda, glavnog zakonodavnog tijela crkve, koja se naročito izvinila ljudima iz karipskih zemalja koji su nakon Drugog svjetskog rata dolazili u Veliku Britaniju, piše BBC.

"Sramim se naše istorije i našeg neuspjeha. Kada posmatramo našu crkvu, nema sumnje da je rasizam još uvijek duboko institucionalizovan", rekao je nadbiskup Džastin Velbi (Justin Welby) obraćajući se članovima Sinoda koji su glasali za "iskorijenjivanje svjesnog ili nesvjesnog" rasizma i podržali prijedlog o izvinjenju za rasizam u Engleskoj crkvi od dolaska takozvane "generacije Vindraš" (Windrush).

Riječ je o hiljadama građana Komonvelta koji su došli u Veliku Britaniju s Kariba, u periodu između 1948. i 1971. Nadbiskup Velbi rekao da je tim ljudima Crkva Engleske bila "neprijateljsko okruženje".

Nadbiskup iz Kanterberija je pozvao na "radikalan i odlučan" korak naprijed ka zaustavljanju institucionalnog rasizma naglasivši da su potrebna osnovna pravila za rješavanje problema - kao što su zastupljenost etničkih manjina u crkvi.

Generacija Vindraš

Crkva Engleske odlučila se izviniti za rasizam koji su iskusili "bezbrojni crnci, Azijati i manjine" u posljednjih 70 godina, ističe CNN navodeći kako je Generalni sinod izglasao službeno izvinjenje povjerivši vanjskom stručnjaku da pripremi izvještaj o rasizmu, rasi i etničkoj pripadnosti unutar crkvenih redova.

U izjavi Sinoda posebno se spominje takozvana generacija Vindraš, prva velika grupa karipskih migranata koje je vlada Ujedinjenog Kraljevstva pozvala da dođu i pomognu obnovi zemlje nakon ratnih razaranja. Stotine hiljada ljudi došlo je iz bivših britanskih kolonija, dodaje CNN.

Sve dok novi zakon o imigraciji nije stupio na snagu 1973. godine, građani Komonvelta i njihova djeca imali su automatsko pravo na život i rad u Velikoj Britaniji. No, ističe CNN, kako su britanske vlasti posljednjih godina zauzele pooštreni pristup prema ilegalnoj imigraciji, potomci tih prvih doseljenika našli su se pod većim pritiskom.

Vlada je 2012. godine usvojila nove zakone kojima im se uskraćuje pravo na rad, stanovanje i zdravstvenu zaštitu, pošto vlasnici kuća, poslodavci i doktori traže dokaze o njihovom legalnom imigracionom statusu.

Neki potomci generacije Vindraš borili su se da dokažu svoj status, jer nemaju potrebne dokumente. Kao posljedica toga, neki su ostali bez posla, drugi su protjerani iz svojih domova, a nekolicina je prijavila prijetnje deportacijom.

Britanska vlada je, dodaje CNN, bila prisiljena da se izvini - više puta - zbog svog postupanja s Vindraš generacijom i njihovim potomcima. A sada je uslijedilo i izvinjenje Crkve Engleske.

Gostoljubivost i dobrodošlica

Od ukupno 120 biskupa anglikanske crkve samo je njih pet pripadnika crnačkih, azijatskih ili drugih manjinskih etničkih grupa naglašava Gardijan (The Guardian) dodajući kako je u govoru pred Generalnim sinodom Velbi obećao da će neprijateljsko okruženje zamijeniti gostoljubivošću i dobrodošlicom.

"Nismo radili pravedno. Ni sada ne radimo pravedno. I ako u budućnosti ne budemo radikalni i odlučni u ovom području, i za 20 godina ćemo još uvijek voditi ovaj razgovor i činiti nepravdu", rekao je nadbiskup kanterberijski pred članovima sinoda.

Rektor crkve iz Južnog Londona, Endrju Moutin-Mambi (Andrew Moughtin-Mumby), porijeklom s Jamajke, rekao je da je to pitanje iznio pred sinod "jer je riječ o jednostavnoj hrišćanskoj solidarnosti s ljudima koji su postali žrtve diskriminacije koju su počinile vlada i crkva".

Ispričao je priču o "užasnom i ponižavajućem rasizmu" na primjeru Dorin Braune (Doreen Browne), pripadnici "generacije Vindraš" čijoj porodici je 1961. godine, zbog njihove boje kože, zabranjen ulazak u crkvu na jugu Londona gdje je sada on rektor.

Rozmari Malet (Rosemarie Mallet), također rektorica crkve iz južnog Londona i pripadnica generacije Vindraš koja je u Veliku Britaniju došla kao dijete, ispričala je članovima sinoda da se suočila s "otvorenim rasizmom, nesvjesnom predrasudom i ponekad jednostavnom rasnom bahatošću."

U raspravi o Vindraš skandalu i rasizmu u crkvi, Velbi je rekao: "Često sam se pitao kako je njemačka crkva 1930-ih uspjela ignorisati ono što se dogodilo sa Jevrejima. Mislim da jednostavno nisu primijetili (...) možda je to ono što smo učinili na način na koji smo se ponašali s Vindraš (ljudima)."

Kuhanje za crkvene događaje

Crkva Engleske će imenovati nezavisnu komisiju koja će procjenjivati rasizam unutar svojih redova i nastojat će da unutar crkvenog reda poveća broj anglikanaskih crnaca, Azijata i pripadnika manjinskih etničkih grupa, napisao je londonski Tajms (The Times).

Obraćajući se Generalnom sinodu u Londonu, nadbiskup Velbi je rekao da je "gotovo neizrecivo" to što je saznao o rasizmu s kojim su se suočili manjinski parosi, sveštenici i zvaničnici Crkve.

Rektor iz Južnog Londona, Endrju Moutin-Mambi, prenio je riječi crnkinje koja je kazala da ih u mjesnoj crkvi uvijek "rado mole" da kuhaju za crkvene događaje, ali da ih "nikad ne traže da budu u [crkvenom vijeću]... ili da razmisle o zaređivanju".

Tajms dodaje da se, osim rasizma crkve, u utorak na Generalnom sinodu vodila oštra rasprava o seksualnosti, nakon što je jedan od članova zamolio da se definiše šta znači lezbijski seks.

Biskup Krostofer Koksvort (Christopher Cocksworth), koji je predsjedao procesom i predstavio neke zaključke Sinoda, rekao je da će kao rezultat trogodišnje interne rasprave o LGBT odnosima, crkva u julu objaviti knjigu, deset filmova i podkast o seksualnosti. Priznao je da je bilo "razočarenja i frustracija" jer o toj temi neće biti preporuka ili izvještaja crkve.

XS
SM
MD
LG