Dostupni linkovi

UN objavile izraelske kompanije koje posluju na Zapadnoj obali


Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu na sada okupiranoj Zapadnoj obali
Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu na sada okupiranoj Zapadnoj obali

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava je danas, 12. februara, u Ženevi objavio spisak stotinak kompanija za koje tvrdi da na okupiranoj Zapadnoj obali posluju u jevrejskim naseljima koja velika većina međunarodne zajednice smatra ilegalnim, javlja Asošijejted pres (AP).

Spisak objavljen posle odlaganja, smatra se prvim pokušajem da se osramote te firme, što je izazvalo oštre kritike SAD i Izraela, navodi AP.

U izveštaju uz spisak je navedeno da su aktivnosti tih kompanija "izazvale posebnu zabrinutost za ljudska prava".

Na spisku su uglavnom izraelske kompanije - banke i građevinske firme, a ima i stranih turističkih - "Airbnb", "Expedia" i "TripAdvisor", tehnoloških - "Motorola", proizvođača hrane - "Dženeral mils" i gradjevinskih i infrastrukturnih, uključujući francuske i britanske.

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac je objavljivanje spiska nazvao "sramotnom kapitulacijom" UN pred državama i organizacijama koje bi da naštete jevrejskoj državi. Izrael tvrdi da će status naselja podignutih na spornoj teritoriji biti određen pregovorima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je nedavno najavljenu aneksiju više od 100 naselja na Zapadnoj obali odložio pod pritiskom SAD za posle parlamentarnih izbora u Izraelu 2. marta.

Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu na sada okupiranoj Zapadnoj obali koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze.

Nedavno predstavljeni bliskoistočni plan SAD predvidja stvaranje palestinske države na 70 procenata Zapadne obale i u veće delu pojasa Gaze, s glavnim gradom u predgradju Jerusalima, pod uslovom da Palestinci ispune niz oštrih uslova što sve oni smatraju neprihvatljivim te su taj plan odbacili.

XS
SM
MD
LG