Dostupni linkovi

BiH odobren izvoz govedine u Ujedinjene Arapske Emirate


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosni i Hercegovini je od 12. februara 2020. godine odobren izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate, saopšteno je iz kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca.

''BiH je ispunila sve uslove za izvoz mesa goveda u Ujedinjene Arapske Emirate i od danas se nalazi na spisku zemalja kojima je dozvoljen izvoz mesa goveda u ovu zemlju'', navodi se u saopštenju za javnost.

„Predstoji proces usaglašavanja veterinarsko-zdravstvenog certifikata između nadležnih institucija za poslove veterinarstva dvije zemlje, nakon čega će uslijediti i proces odobravanja klaonica iz BiH od nadležnih tijela Ujedinjenih Arapskih Emirata, a potom izvoz mesa goveda može biti ostvaren“, navodi se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina je do maja 2019. godine izvozila meso goveda u Tursku po kvoti od 15 hiljada tona godišnje, ali je nakon potpisivanja revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini izmedju Turske i BiH, 2. maja 2019. godine, izvoz stao zbog neformiranja vlasti u BiH, odnosno zbog toga što revidirani sporazum nije ratifikovan u parlamentu Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina još uvijek nema dozvolu za izvoz mesa goveda na tržište Evropske unije.

XS
SM
MD
LG