Dostupni linkovi

Kurti smanjio platu sebi i članovima svog kabineta


Vlada Kosova je na prvoj sednici od njenog izbora 3. februara ukinula odluku bivše vlade Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj) o povećanju plata rukovodiocima u izvršnoj vlasti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) predložio je da se plate vrate na one od ranije.

“Predlažem da se ukine odluka Vlade kojom se utvrđuju plate za različite nivoe. Vraćaju se na svoj nekadašnji iznos. Ova odluka neće uticati na smanjenju plata u pravosudnom sistemu i Ustavnom sudu”, kazao je Kurti pre usvajanja odluke.

Na osnovu zakona, plate premijera i ostalih u vladinom kabinetu ekvivalentne su onima u pravosudnom sistemu.

Ova odluka takođe predivđa da rukovodioci izvršne vlasti u prošlom mandatu (zamenik premijera, ministri, zamenici ministara) šest meseci nakon okočanja mandata primaju aktuelnu platu, a ne platu koju su primali dok su bili na dužnosti, kako je to ranije bio slučaj.

Podsetimo, bivši premijer Kosova Haradinaj je nakon 100 dana od stupanja na dužnost, u decembru 2017. udvostručio sebi i najbližim saradnicima platu.

Tako je tada premijerska plata povećana sa oko 1.500 eura na 2.950, plata zamenika premijera nakon povećanja iznosila je 2.500 eura, ministri su imali 2.000, zamenici ministara 1.150 eura, šef osoblja premijera 1.850 eura a njegov zamenik 1.400 i td.

Vlada je takođe ukinula i odluku bivše vlade koja se tiče strukture i organizacije ureda premijera, a na osnovu koje su imenovani nacionalni koordinatori za državne reforme, za klimatske promene, za kulturu, omladinu i sport, za kontrolu uličnih pasa, koordinator protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, te koordinatora za integraciju i učlanjenje u NATO, kao i za formiranje specijalne jedinice protiv narkotika u školama.

XS
SM
MD
LG