Dostupni linkovi

Broj stanovnika u Egiptu dostigao 100 milijuna


S prosvjeda na kairskom trgu Tahrir, veljača 2011.
S prosvjeda na kairskom trgu Tahrir, veljača 2011.

Broj stanovnika u Egiptu dostigao je 100 milijuna, javila je 11. veljače zvanična statistička agencija, ukazujući na veliki problem za već preopterećenu zemlju s ograničenim resursima.

Ova cifra pokazuje da je broj stanovnika porastao za sedam milijuna od posljednjeg popisa 2017. godine.

Broj stanovnika Egipta utrostručio se od 1960. godine, a godišnja stopa rasta je bila na vrhuncu 1987., sa gotovo 2,8 posto.

Zemlja se pokušava izboriti sa skokom stope rađanja i, kako je Svjetska banka zove, s "prijetećom ekspanzijom mladih". Egipatska agencija za statistiku procjenjuje da mladi između 18 i 29 godina predstavljaju jednu petinu stanovništva.

Većina stanovnika je koncentrirana u urbanim zonama blizu Nila. U glavnom gradu Kairu i susjednoj provinciji Gizi, živi ukupno 19 milijuna ljudi, prema objavljenim podacima 11. veljače.

Dostizanje praga od 100 milijuna stanovnika smatra se alarmom za dalje gospodarske poteškoće.

"Problemi izazvani povećanjem broja stanovnika su među najvećim izazovima s kojima se suočava država", rekao je Hala Wl Said, ministar za planiranje i gospodarsvo.

Egipat, najmnogoljudnija arapska zemlja, trudi se zaustaviti rast stope rađanja, oko dva milijuna godišnje, jer povećava ekonomsko nezadovoljstvo u zemlji u kojoj jedna trećina ljudi živi u siromaštvu.

XS
SM
MD
LG