Dostupni linkovi

Čavušolu u Podgorici: Odlični odnosi i saradnja Turske i Crne Gore


Darmanović i Čavušolu: Turska će pružati konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Darmanović i Čavušolu: Turska će pružati konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima

Crna Gora i Turska imaju odlične prijateljske i partnerske odnose, ali i snažnu ekonomsku saradnju sa dobrim perspektivama za njeno dalje jačanje, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušolua, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Crna Gora ostvaruje snažan ekonomski rast u posljednje tri godine. Izuzetno smo atraktivna investiciona destinacija i nadam se da će turske kompanije biti prisutnije, kao i da će ulaganja usmjeriti na sjever države. Raduje me porast trgovinske razmjene i očekujem dalji rast ukupne ekonomske saradnje", kazao je Marković.

Čavušolu je istakao da Crna Gora i Turska imaju odlične odnose i saradnju u svim oblastima. Ukazao je i na pomoć koju Turska preko svoje Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) pruža Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i ukazali na značaj postojanja jasne evropske i evroatlantske perspektive za Zapadni Balkan.

Čavušolu se u Podgorici osim sa premijerom sastao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i sa šefom crnogorske diplomatije Srđanom Darmanovićem sa kojim je potpisao sporazume o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima i o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodice članova diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Prije sastanaka sa crnogorskim čelnicima u utorak, Ministar vanjskih poslova Republike Turske u ponedjeljak se sastao sa reisom Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatom Fejzićem.

Kako je objavila agencija Anadolija Čavušolu je zahvalio građanima Crne Gore što nisu podržali “puč protiv turskog predsjednika”

“Želim da vam se zahvalim što nijeste dali priliku da te izdajice nađu svoje utočište u Crnoj Gori. Nastavite da budete oprezni”, rekao je Čavušolu, a prenosi turska agencija.

XS
SM
MD
LG