Dostupni linkovi

Izglasano poverenje novoj Vladi Libana


Dim se diže dok demonstranti učestvuju u protestima želeći sprečiti poslanike i vladine zvaničnike da uđu u parlament na glasanje o poverenju, Bejrut, 11. februar 2020.
Dim se diže dok demonstranti učestvuju u protestima želeći sprečiti poslanike i vladine zvaničnike da uđu u parlament na glasanje o poverenju, Bejrut, 11. februar 2020.

Libanski parlament izglasao je 11. februara poverenje novoj vladi čime joj je otvoren put da pokuša da reši parališuću ekonomsku i finansijsku krizu.

Poverenje je izglasano na dan protesta i nereda u kojima je ranjeno skoro 400 ljudi.

Vlada premijera Hasana Diaba koju podržavaju Hezbolah i njegovi saveznici osvojila je većinu glasova prisutnih članova parlamenta sa 128 poslanika.

Predsednik parlamenta Nabih Beri je rekao da je 63 poslanika glasalo "za", da je protiv bilo njih 20, uz jednog uzdržanog.

Govoreći pre glasanja premijer Diab je rekao da je potpuno svestan ogromnog zadatka koji predstoji, ali da je uveren da je još uvek moguće spasiti ekonomiju Libana od potpunog kolapsa, najavivši da će njegova vlada odmah započeti rad.

Ranije 11. februara su libanske snage bezbednosti suzavcem rasterivale hiljade demonstranata ispred zgrade parlamenta u Bejrutu, gde je nova vlada predstavljala politiku reformi.

Demonstranti su bacali kamenice na pripadnike bezbednosnih snaga i pokušavali da blokiraju prilaz poslanicima, odloživši početak sastanka.

Grupa izgrednika je kasnije podmetnula požar u jednoj banci u centru.

Ranjeno je skoro 400 ljudi, uključujući jednog poslanika i novinara, a neki su preneti u bolnicu.

Sastanak je održan usred krize, najgore posle više decenija i nastavka protesta protiv omražene političke elite.

Protesti u Libanu traju od oktobra i demonstranti pozivaju na sveobuhvatne reforme i smenu političke klase koju smatraju korumpiranom i nesposobnom.

Zbog protesta je bivši premijer Saad Hariri dao ostavku krajem oktobra.

Novog premijera, bivšeg profesora na Američkom univerzitetu u Bejrutu, izabrao je ekstremistički Hezbolah i saveznici te organizacije nakon što u pregovorima Hariri koji je insistirao da vladu čine tehnokrate nije dobio dovoljnu podršku.

Diab je apelovao na međunarodnu zajednicu i lokalne protivnike da daju šansu njegovoj vladi jer Liban prolazi kroz vrlo teško vreme.

"Prevazilaženje tog perioda mirno je skoro nemoguće bez pomoći iz inostranstva kao i iznutra", rekao je libanski premijer.

XS
SM
MD
LG