Dostupni linkovi

SAD optužuje četiri kineska pripadnika vojske za hakerski upad u Equifax


Kineska vojska, ilustrativna fotografija
Kineska vojska, ilustrativna fotografija

Sjedinjene Američke Države su optužile četiri pripadnika kineske vojske za upad u mrežu Ekvifaksa (Equifax) agencije za kreditnu procenu, kao i za krađu ličnih podataka desetina miliona Amerikanaca, saopštilo je danas američko ministarstvo pravde optuživši Peking za odgovornost za jedno od najvećih hakovanja u istoriji.

Upad u podatke kompanije 2017. godine pogodio je oko 147 miliona ljudi, a hakeri su uspešno ukrali imena, brojeve socijalnog osiguranja i druge lične podatke čuvane u njenoj bazi podataka. Prema pisanju britanskog BBC-ja neki od klijenata iz Kanade i Velike Britanije su također ugroženi zbog ovog napada.

Četvoro pripadnika Istraživačkog instituta Narodne oslobodilačke vojske Kine, takođe su optuženi za krađu trgovinskih tajni kompanije, izjavili su policijski zvaničnici.

Navodno optuženi su preusmerili svoj promet preko 34 servera i 20 zemalja u nastojanju da sakriju svoju lokaciju.

Nije poznato gde se nalaze osumnjičeni ali, kako navodi BBC, malo je verovatno da će doći u SAD na suđenje.

Međutim američki zvaničnici ipak smatraju krivičnu optužnicu moćnim sredstvom odvraćanja za strane hakere i upozorenje drugim zemljama da američka policija ima sposobnost da ukaže na pojedinačne krivce iza hakerskih napada.

Postupak se vodi u vreme kada je administracija predsednika SAD Donalda Trampa upozorila protiv, kako smatra, rastućeg političkog i ekonomskog uticaja Kine, i napora Pekinga da sakuplja podatke Amerikanaca i krade naučna istraživanja i inovacije.

"Ovo je bila nameran i sveobuhvatan upad u privatne podatke američkog naroda", rekao je američki ministar pravde Vilijam Bar u saopštenju.

"Mi danas smatramo Narodnu oslobodilačku vojsku (Kine) odgovornom za njihove kriminalne radnje i podsećamo kinesku vladu da imamo sposobnost da sklonimo plašt anonimnosti sa interneta i nađemo hakere koje je ta zemlja više puta poslala na nas", dodao je Bar.

Ovaj slučaj jedan je od nekoliko koje je američko ministarstvo pravde tokom godina pokrenulo protiv pripadnika kineske vojske. Administracija predsednika Baraka Obame 2014. je optužila pet kineskih vojnih hakera da su upali u mreže vodećih američkih korporacija da izvlače trgovinske tajne.

Krivične optužbe podnete su u saveznom sudu u Atlanti, gde je sedište kompanije Ekvifaksa (Equifax). U optužnici se detaljno navodi kako su se hakeri trudili da prikriju svoje delovanje, a uključene su optužbe za zaveru radi kompjuterske prevare i zaveru radi ekonomskog špijuniranja.

Kreditna kompanija Ekvifaks ima podatke gotovo 820 miliona korisnika i informacije o 81. kompanija.

XS
SM
MD
LG