Dostupni linkovi

Firma iz BiH povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosanskohercegovačka firma Energoinvest d.d. Sarajevo i Operater prenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u Skoplju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura za izgradnju dalekovoda koji će povezati Sjevernu Makedoniju i Albaniju, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor prodaje inžinjeringa za dalekovode u Energoinvestu, Nedim Karahasanović.

Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i dio je velikog energetskog infrastrukurnog projekta u Evropi (Energy infrastructure project - Corridor 8) koji treba da poveže Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa mrežom mediteranskih i drugih evropskih zemalja.

Kako je Karahasanović izjavio za RSE, Energoinvest je ovaj posao dobio na međunarodnoj licitaciji na kojoj su učestvovale firme iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Turske i Irana.

Energoinvest će, kako je za RSE rekao Karahasanović, projekat raditi po sistemu "ključ u ruke", što podrazumijeva projektovanje, nabavku i isporuku opreme, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon dalekovoda koji ide od trafostanice Bitola 2, preko trafostanice Ohrid do makedonsko - albanske granice.

Rok za izgradnju je 30 mjeseci.

Karahasanović kaže za RSE kako očekuje da će ovaj ugovor Energoinvestu d.d. Sarajevo olakšati učešće na novim licitacijima i dobijanje novih poslova.

„Za Energoinvest ovaj ugovor znači kontinuiteta rad i referenci na dalekovodima visokog napona u regionu. Trenutno se rade 400 kV dalekovode u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini, a i šire rade se 400 kV dalekovodi u Tanzaniji i Etiopiji“, kazao je Karahasanović.

Ugovor je potpisan u petak, 7. februara.

XS
SM
MD
LG