Dostupni linkovi

Kompanije otkazuju učešće na najvećem mobilnom kongresu zbog koronavirusa


Učesnici prošlogodišnjeg kongresa mobilne tehnologije ispred ZTE reklame u Barceloni
Učesnici prošlogodišnjeg kongresa mobilne tehnologije ispred ZTE reklame u Barceloni

Najveći japanski bežični operater NTT Docomo, kompanija Sony kao i Amazon posljednje su u nizu proizvođača koji su se povukli, zbog širenja korona virusa, iz učešća u ovogodišnjem izdanju najvećeg kongresa mobilnih tehnologija na svijetu koji se početkom svake godine održava u Barceloni.

Do sada se šest kompanija povuklo sa Mobile World Congressa (MWC 2020), svjetskog kongresa mobilnih tehnologija na kojem je prošle godine učestvovalo 100.000 ljudi i organizovano 2.400 izložbi.

Južnokorejska LG kompanija, švedski Ericsson ranije su potvrdili da neće učestvovati. Iz Sony kompanije su najavili da će svoje učešće u ovom događaju obaviti preko videa.

"Obzirom da pridajemo ogromnu važnost sigurnosti i dobrobiti naših kupaca, partnera, medija i zaposlenika, donijeli smo tešku odluku da odustanemo od izlaganja i učestvovanja sa ovogodišnje MWC 2020", navodi se u izjavi Sonija.

Organizatori konferencije su ranije saopštili da nikome iz kineske provincije Hubeji neće biti dozvoljeno učešće, dok će posjetitelji koji dolaze iz Kine morati dokazati da su bili van zemlje najmanje dvije sedmice pred dolazak u Barcelonu.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom porastao je na 900 a zaraženo je više od 40.000 ljudi. Španija ima potvrđena dva slučaja na otocima.

Tokom prošlogodišnjeg izdanja jedne od najvećih svjetskih tehnoloških konferencija, šest posto učesnika su bili iz Kine.

Kineski Huawei i ZTE su saopštili kako će ipak učestvovati na konferenciji, naređujući kineskom osoblju da se izolira pred događaj a evropskom osoblju da budu spremni da pokriju one koji ne budu mogli učestvovati iz Kine.

Industrijska asocijacija koja predstavlja više od 750 operatora i 400 kompanija u svijetu mobilnog poslovanja, procijenila je da je ovaj događaj samo prošle godine podigao ekonomiju u Barceloni za 470 miliona eura.

Ovogodišnji Svjetski kongres mobilnih tehnologija održat će se između 27. i 27. februara.

XS
SM
MD
LG