Dostupni linkovi

U Češkoj i Poljskoj zbog orkanskog vetra 155.000 domaćinstava bez struje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zbog orkanskog vetra koji je noćas nakon Nemačke zahvatio Češku i zapadne delove Poljske, u Češkoj je 100.000 domaćinstava ostalo bez struje, a u Poljskoj 55.000.

Zatvorene su neke škole, zbog popadalog drveća i granja paralisan je saobraćaj na nekoliko desetina železničkih pruga, s višečasovnim kašnjenjem saobraćaju međunarodni vozovi, međunarodni aerodromi u Pragu, Varšavi i Gdanjsku otkazali su deo letova, zatvoreni su zoološki vrtovi, a u Brnu i gradski parkovi, prenosi Beta.

U Poljskoj su povređene dve osobe, muškarac i žena u dva udesa kada su pokušali da izbegnu drveće koje je vetar rušio pred njih, a u Češkoj jedan muškarac, lakše kada je na njegov automobil palo drvo.

Tokom noći orkan Sabina dostizao je u Češkoj brzinu od 130km na čas u planinama, 100 kilometara na čas u dolinama, a na vrhu Snježka u planinskom vencu Krkonoše na granici sa Poljskom i 180 km na čas zbog čega je zaustavljena žičara, a Gorska služba apeluje da turisti ne izlaze na izlet u planine. Zbog pokidanih vodova u udarima orkanskog vetra bez struje je do jutros u Češkoj ostalo oko 100.000 domaćinstava.

Popadalo granje zaustavilo je vozove na desetinama lokalnih pruga, a skoro dva sata kasni međunarodni voz iz Beča za Prag, dok su autoputevi prohodni, ali uz veliki oprez zbog jakih udara vetra, saopštila je češka Direkcija puteva i autoputeva.

Na međunarodnom aerodromu u Pragu otkazani su neki letovi, kao i u susednoj Poljskoj gde su otkazani neki letovi u Varšavi i Gdanjsku, a zbog orkana i uzburkanog Baltičkog mora nisu isplovili ni neki međunarodni trajekti na liniji ka Švedskoj.

Zbog nevremena ostali su kod kuća češki đaci jer su zatvorene neke škole, pošto vetar nosi krovove kao kada je pomerio nekoliko metara krov restorana u Kladnu kraj Praga a na jednu školu u Pragu srušilo se veliko drvo, na sreću dok u njoj još nisu bila deca.

Neki gradovi su zatvorili preventivno parkove i groblja gde je veliko drveće, kao u Pragu, a u Pragu, Usti nad Labom, Dječinu i Homutovu na severu Češke preventivno su zatvorili i zoološke vrtove, kao i safari zoološki vrt u mestu Dvur Kralove na istoku Češke.

U Poljskoj su vatrogasci izlazili noćas na teren 1.100 puta, u udarima vetra oštećena je 41 zgrada, od toga 28 stambenih objekata, saopštio je portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Preko 55.000 domaćinstava ostalo je bez struje, a u strujnom udaru kada su pokidani vodovi pali na štalu jedne farme u strujnom udaru stradalo je 16 krava.

Poljski meteorolozi upozoravaju danas na opasnost od jakog vetra sa udarim brzine 180 do 200 kilometara na čas u planinama.

XS
SM
MD
LG